Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Armáde najviac chýbajú lekári

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V súčasnosti je od posádkových ošetrovní až po poľnú nemocnicu naplánovaných v OS SR 105 tabuľkových miest lekárov, obsadených je 64.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Záujem kvalifikovaných ľudí o vstup do armády je malý. Najviac neobsadených pozícií eviduje Ministerstvo obrany (MO) SR v oblasti zdravotníctva.

TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Balleková s tým, že MO SR chce túto situáciu zmeniť vytvorením lepších služobných podmienok. Tie by mal riešiť pripravovaný nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov.

"Hlavným dôvodom nezáujmu napríklad lekárov a odborného zdravotníckeho personálu o vstup do Ozbrojených síl SR (OS SR) sú obmedzenia, ktoré vyplývajú zo služby profesionálneho vojaka a nízke finančné ohodnotenie v porovnaní s civilným sektorom a zahraničím," uviedla Balleková. V súčasnosti je od posádkových ošetrovní až po poľnú nemocnicu naplánovaných v OS SR 105 tabuľkových miest lekárov, obsadených je 64.

Podľa Ballekovej ďalším dôvodom nezáujmu sú náročné podmienky pri vstupe do štátnej služby. "Jedna tretina žiadateľov nespĺňa podmienky prijatia a ďalšia pomerná časť nesplní následné výberové konanie – pohybovú zdatnosť a psychotesty," uviedla. Okrem lekárskych profesií armáde chýbajú chemici, ženisti a vodiči s oprávnením C a E, teda vodiči nákladných automobilov. Naplnenosť OS SR je približne 85- percentná.

"V súčasnosti sa personálny úrad prostredníctvom svojich regrutačných skupín, ktoré sú v každom krajskom meste, zameriava na cielenú regrutáciu na nedostatkové odbornosti," priblížila Balleková.

"Rezort obrany taktiež zvažuje zaviesť systém aktívnych záloh, ktoré by bolo možné použiť v stave bezpečnosti, teda v mieri. Predpokladá sa, že záujemcovia o službu v aktívnych zálohách uzatvoria dohodu s ozbrojenými silami na konkrétne miesto v útvare či zariadení ozbrojených síl, na ktoré budú v rámci niekoľkotýždňových cvičení v roku pripravovaní, ale ak vznikne potreba, tak aj nasadení napríklad v rámci domáceho krízového manažmentu," dodala hovorkyňa.