Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SR plánuje vyslať do Lotyšska do 152 príslušníkov Ozbrojených síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Slovenskí vojaci pôsobili v Lotyšsku už v roku 2017 v počte 149 vojakov a 35 kusov ťažkej techniky.

Bratislava 19. marca (TASR) - Slovensko plánuje v tomto roku do Lotyšska vyslať do 152 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO na obranu východnej hranice aliancie. TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"Tak minuloročné pôsobenie slovenských vojakov v Lotyšsku, ako aj to, ktoré aktuálne pripravujeme, je dôkazom nášho proaktívneho prístupu k členstvu v aliancii," povedal šéf rezortu obrany Peter Gajdoš (SNS). Mandát na vyslanie dvoch šesťmesačných rotácií slovenských vojakov budú v najbližšom období schvaľovať Bezpečnostná rada a vláda SR a následne aj Národná rada SR. Slovenskí vojaci pôsobili v Lotyšsku už v roku 2017 v počte 149 vojakov a 35 kusov ťažkej techniky.

o ďalšom pôsobení slovenských vojakov v rámci predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku, spolupráci oboch krajín v rámci NATO, európskej iniciatíve PESCO, ale aj o postupnom navyšovaní výdavkov na obranu a zabezpečení modernizácie v pondelok diskutovali minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Lotyšskej republiky Leonids Kalninš.