Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Modrí s novým vedením spúšťajú petíciu k zastupovaniu SR v zahraničí

Na snímke Ľuboš Schwarzbacher. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Strana si zároveň na kongrese zvolila za podpredsedov Janu Ambrošovú, Janu Šokovú a Andreja Aleksieva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. marca (TASR) - Novým predsedom strany Modrí - ES sa stal Ľuboš Schwarzbacher. Zvolili ho delegáti na nedeľnom republikovom kongrese. Strana zároveň informovala, že spúšťa petíciu a vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odňala vláde poverenie výkonu zahraničnej politiky.

"Chceme sa sústrediť najmä na ekonomiku, školstvo, zdravotníctvo a zahraničnú politiku. Mojím cieľom je vybudovať silnú stranícku základňu, ktorá ponúkne adekvátnu alternatívu pravicovému voličovi nielen v Bratislave, ale najmä v regiónoch, ktoré sú momentálne zanedbávané," skonštatoval Schwarzbacher s tým, že strana sa chce podieľať na opozičnej politike a prinášať riešenia.

V súvislosti s petíciou strana uviedla, že podľa Ústavy SR navonok zastupuje SR prezident, ktorý len poverením preniesol tieto kompetencie na vládu. "Je najvyšší čas, aby prezidentka SR Zuzana Čaputová odňala toto poverenie vláde, kým tá nenapácha obrovské reputačné škody Slovensku," podotkol Schwarzbacher. Poukázal na viaceré kroky súčasného kabinetu a reakciu zahraničia. Strana dodala, že prezidentka má príležitosť nahradiť premiéra Roberta Fica (Smer-SD) už na nadchádzajúcom samite Európskej únie budúci týždeň.

Strana si zároveň na kongrese zvolila za podpredsedov Janu Ambrošovú, Janu Šokovú a Andreja Aleksieva. Predchádzajúci líder Mikuláš Dzurinda sa neuchádzal o post predsedu, zostal členom predsedníctva a stal sa predsedom programovej rady strany. "Dnešný svet patrí mladým. Som rád, že má strana Modrí - ES mladých, odhodlaných a už teraz úspešných odborníkov," uviedol Dzurinda.