Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Paška: Ak sa nájdu pri eurofondoch pochybenia, má sa trestať

Na snímke prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška (SNS) Foto: TASR - Martin Baumann

V relácii RTVS Sobotné dialógy poslanec za SNS povedal, že exminister školstva P. Plavčan pozastavil podpisovanie zmlúv a dal prípad prešetriť.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Ak sa nájdu pochybenia v kauze eurofondov na vedu a výskum, vinníci majú byť potrestaní. Deklaroval to dnes prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška v relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznil, že z eurofondov sa nič nerozkradlo vďaka tomu, že exminister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) urobil potrebné kroky a pozastavil podpisovanie zmlúv, rovnako dal prípad prešetriť.

"Požiadal Najvyšší kontrolný úrad o preskúmanie celej procedúry. Začal vlastné vyšetrovanie na ministerstve a požiadal orgány činné v trestnom konaní, aby začali preverovať," povedal Paška. Poznamenal, že keďže chceli opoziční poslanci asi veľkú šou, iniciovali bez dôkazov konanie, ktoré viedlo k pozastaveniu eurofondovej výzvy zo strany Európskej komisie. Tvrdí, že keby sa "konalo normálne", prísť k tomu nemuselo.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár je presvedčený, že ľudia, ktorí sú za kauzu zodpovední, by sa už nikdy nemali priblížiť k dotačným fondom. "Ľudia nie sú hlúpi a nenechajú sa opiť omáčkami, boli porušené predpisy," skonštatoval. Myslí si, že v kauze by sa mohla nájsť aj trestnoprávna rovina. Považuje ju aj za príčinu nedávnej koaličnej krízy.

Vláda robí dlhodobé opatrenia proti korupcii, skonštatoval na margo kauzy poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Ján Podmanický. "Nevyriešime na každom úrade kontrolu každého človeka, to znamená ľudia, ktorí nejakým spôsobom zlyhajú, či je to člen vlády, parlamentu alebo aj prezident republiky, tak musia jednoducho zniesť to, že orgány činné v trestnom konaní ich budú slobodne vyšetrovať," zhrnul. Na margo vyvodzovania osobnej a politickej zodpovednosti skonštatoval, že prípady treba vždy posudzovať individuálne a poznať všetky okolnosti.