Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Dvojdňové moratórium pred komunálnymi voľbami ostáva v platnosti

Peter Osuský Foto: TASR/Michal Svítok

Peter Osuský žiadal obmedziť volebnú kampaň len na vysielanie politickej reklamy a umiestňovanie volebných plagátov na miestach vyhradených obcou.

Bratislava 12. februára (TASR) - Dvojdňové volebné moratórium pred voľbami do orgánov samosprávy obcí sa zatiaľ rušiť nebude. Poslanci NR SR dnes neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o obecnom zriadení od poslanca SaS Petra Osuského.

Opozičný poslanec zároveň žiadal obmedziť volebnú kampaň len na vysielanie politickej reklamy a umiestňovanie volebných plagátov na miestach vyhradených obcou. "Iných foriem vedenia volebnej kampane by sa navrhovaná právna úprava nemala týkať a nemalo by dochádzať k zasahovaniu do slobodného šírenia informácií," uvádzal v návrhu Osuský.

Začiatok volebnej kampane navrhoval ponechať na 17 dní pred voľbami, chcel však vypustiť koniec volebnej kampane, teda dvojdňové volebné moratórium, ktoré spočíva v zákaze volebnej kampane 48 hodín pred začiatkom volieb. "Zákaz volebnej kampane sa obmedzuje len na budovy, v ktorých sú umiestnené okrskové volebné miestnosti, a to len počas volieb," píše sa v neschválenom návrhu.

Osuský chcel tiež vypustiť zákaz zverejňovať výsledky predvolebných výskumov v čase kratšom ako sedem dní pred voľbami. Ponechával sa zákaz zverejňovania volebných prieskumov v deň volieb do skončenia hlasovania. Vypustiť sa však mal zákaz poskytovania informácií o priebehu a čiastkových výsledkoch volieb do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania členmi volebných komisií.