Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Stovky migrantov na mori severne od Líbye zachraňovali i Slováci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zásah v medzinárodných vodách Stredozemného mora trval viac ako 11 hodín.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Na záchrane vyše 400 migrantov na otvorenom mori severne od Líbye, o ktorom tento týždeň informovali svetové médiá, sa podieľali aj slovenskí vojenskí policajti, informuje Ministerstvo obrany (MO) SR.

Zásah v medzinárodných vodách Stredozemného mora trval viac ako 11 hodín. "Na palubu sa podarilo dostať všetkých 403 osôb bez zranení a v poriadku, z toho 41 žien, medzi nimi tri tehotné, a deväť detí, z ktorých tri boli mladšie ako tri roky," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Migranti pochádzali zo 14 krajín, prevažne zo Sudánu, Mali a Čadu. Zachránené osoby boli odovzdané talianskym bezpečnostným zložkám, ktoré spolupracujú s príslušníkmi operácie Eunavfor Med Sophia.

"Naši vojenskí policajti opäť raz potvrdili, že sú plnohodnotnou súčasťou špičkového tímu pod nemeckým velením. A moje poďakovanie patrí aj kapitánovi lode za systém, akým tento medzinárodný tím riadi," uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý sa v utorok ráno spojil s veliteľom slovenského kontingentu Mariánom Valachom.

Slovenskí vojenskí policajti pôsobia v rámci druhej rotácie v námornej operácii Eunavfor Med Sophia II. Operácia má zastaviť prevádzanie ľudí z afrických štátov do Európy. SR sa do svojej historicky prvej námornej operácie zapojila v auguste minulého roka. "Príslušníci Vojenskej polície majú za sebou desiatky záchranných operácií a kontrol iných plavidiel," dodala Capáková.