Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Most-Híd apeluje na nájdenie dohody v koalícii v čo najkratšom čase

Na snímke zľava podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie po zasadnutí Republikovej rady strany Most-Híd v Bratislave 26. augusta 2017. Foto: TASR/Dano Veselský

Bugár zopakoval, že koalícia síce vznikla spojením troch hodnotovo rozdielnych strán, tie však spája spoločný cieľ – zlepšenie života občanov Slovenska.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Akékoľvek uprednostňovanie osobných a straníckych cieľov je hazardovaním nielen s dôveryhodnosťou koalície, ale aj s budúcnosťou Slovenska. Po dnešnom rokovaní Republikovej rady strany Most-Híd, ktorá sa venovala i aktuálnej politickej situácii, to vyhlásil stranícky líder Béla Bugár.

Zopakoval, že koalícia síce vznikla spojením troch hodnotovo rozdielnych strán, tie však spája spoločný cieľ – zlepšenie života občanov Slovenska. Most sa preto podľa Bugára zasadzuje o to, aby sa situácia v koalícii vyriešila v čo najkratšom čase.

Bugár nepotvrdil ani nevrátil medializované informácie o tom, že strana SNS mala na piatkovej Koaličnej rade (25.8.) žiadať „hlavu“ Jána Richtera a odchod ministra práce, sociálnych vecí a rodiny z vlády. "Som starý pes v politike, aby som vynášal informácie z Koaličnej rady," uviedol Bugár. Zdôraznil, že na rokovaní "nikto nezvýšil hlas". Stretnutie bolo podľa neho konštruktívne a diskusia úprimná a priateľská. "Priateľ nie je len ten, kto vás bude stále hladkať, ale aj vám povie, že ste niekde urobili chybu." Nechcel komentovať ani informácie o tom, aká situácia nastane, ak by návrh na odvolanie ministra v parlamente, ktorý avizuje opozícia, spojil premiér Robert Fico s hlasovaním o dôvere vlády. "Nebudeme predbiehať situáciu," povedal Bugár.

Podpredseda strany László Sólymos uviedol, že pri budúcom fungovaní koalície a predkladaní jednotlivých návrhov, musí každá z koaličných strán rešpektovať rozpočtovú zodpovednosť. Most má podľa jeho slov pripravený zoznam 20 nových priorít, ktoré by chcel presadiť. Nekonkretizoval, o aké návrhy ide. "Najprv chceme hovoriť o tom s koaličnými partnermi, tie body však vychádzajú z nášho programu, s ktorým sme vstupovali do volieb," uviedol Sólymos.

Republiková rada takisto podporila myšlienku dostať SR do užšieho jadra Európskej únie. "Je v životnom záujme SR, aby spolupracovala najužšie s krajinami, ktoré sú motorom EÚ,“ uviedla podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.