Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Most-Híd sa novej maďarskej strany nebojí, podľa SMK je zbytočná

Zsolt Simon Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava 25. októbra (TASR) - Most-Híd sa neobáva, že mu nová maďarská strana vezme voličov, SMK si myslí, že ďalšia takáto strana je zbytočná.

"Keď niekto cíti potrebu mať vlastnú politickú stranu, nikto mu v tom brániť nemôže a Most-Híd ani nebude. Absolútne sa neobávam úbytku voličov," povedal pre TASR podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon.

"Nový subjekt je úplne zbytočný a nevidíme dôvod ani priestor načo založiť takúto stranu," uviedol šéf SMK József Berényi. Podľa neho by slovenskí Maďari skôr privítali zjednotenie existujúcich maďarských politikov. "Nezaregistroval som túžbu po ďalšej strane, skôr naopak, požiadavka je skôr zjednotiť doterajšie zastúpenie," poznamenal pre TASR.

Dodal, že zlúčenie SMK s Mostom-Híd je vylúčené, ale spolupráca je možná. "Komunikácia medzi nami je," povedal Berényi. Pripomenul tzv. menšinové minimum, ktoré pripravili spoločne obe strany s Okrúhlym stolom Maďarov žijúcich na Slovensku.

Simon uviedol, že dvojica strán hovorila o spolupráci na regionálnej úrovni. "V súčasnosti krajskí predsedovia oslovujú svojich kolegov na spoluprácu pre budúce obdobie," podotkol. Berényi doplnil, že v SMK o spolupráci v regióne rozhodujú tamojšie štruktúry. Jeho strana by sa rada zúčastnila na hľadaní a podpore spoločného pravicového kandidáta na prezidenta.

Na Slovensku sa začína formovať nová maďarská strana. Má sa volať Maďarská kresťansko-demokratická aliancia. Jej zakladatelia Csaba Fehér (exriaditeľ Podunajského múzea), János Sárközi a ďalší sa začiatkom týždňa zišli v obci Búč v Komárňanskom okrese. Pre založenie strany sa Fehér rozhodol preto, že je spolu so svojimi kolegami presvedčený, "že kresťanské hodnoty majú miesto na politickej scéne".