Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Most a SMK vidia za útokmi na menšiny odpútavanie pozornosti

József Berényi Foto: TASR/Ján Siman

Šéf mimoparlamentnej SMK József Berényi hovorí v súvislosti s Ficovým prejavom na oslavách 150. výročia Matice slovenskej v Martine o ponižovaní menšín.

Bratislava 2. marca (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa útokmi na menšiny snaží odpútať pozornosť od neustáleho zvyšovania nezamestnanosti na Slovensku, zhodujú sa strany Most-Híd a SMK.

"Snaží sa odviesť pozornosť od toho, že nevie vládnuť a svojimi opatreniami len zdiera občanov SR," doplnil podpredseda parlamentného Mostu-Híd Zsolt Simon. Za "brnkaním na nacionalistickú strunu" vidí aj záujem sociálnych demokratov prebrať voličskú základňu SNS.

Šéf mimoparlamentnej SMK József Berényi hovorí v súvislosti s Ficovým prejavom na oslavách 150. výročia Matice slovenskej v Martine o ponižovaní menšín. "Fico otvorene hlása budovanie národného štátu, a tým znova poukázal na to, kde vidí miesto menšín na Slovensku. Podľa neho je na prvom mieste slovenský národ, ktorý je zároveň vlastníkom štátu, potom nasledujú menšiny, patriace do kategórie podradených," uviedol Berényi.

Na premiérove slová z 26. februára reagoval aj bývalý vicepremiér pre menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd). Podľa neho predseda vlády rezignoval na to, že chcel byť premiérom všetkých občanov SR. Myslí si, že šéf kabinetu vytvára dve kategórie občanov - Slovákov a Neslovákov, a tí druhí vraj len naťahujú ruky a sú požadovační. Chmel sa nazdáva, že premiér zabraňuje pomerne dobre sa rozvíjajúcim vzťahom s menšinami doma.

Fico vo svojom prejave okrem iného vyzdvihol nezastupiteľný význam národnej ustanovizne, ktorá si v tomto kalendárnom roku pripomína okrúhle 150. výročie svojho založenia. "Treba mať neustále na pamäti, čo táto jedinečná kultúrna a spoločenská inštitúcia pre slovenský národ vykonala. Slovákov nielen že zachránila pred vyhynutím, ale Matica slovenská doslova náš národ vzkriesila z mŕtvych," skonštatoval pred takmer stovkou účastníkov konferencie, ktorí sa stretli v priestoroch martinskej radnice.

Premiér poukázal na podľa neho zvláštnu tendenciu, ako sa všade na úkor štátotvorného národa vysúvajú problémy menšín. "Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci. Želám si, aby sa menšinovými právami prestalo vydierať a je jedno, či je to menšina rómska, inak orientovaných ľudí, či názorová. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska," zdôraznil Fico.

Nezávislý štát Slováci podľa neho nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážia, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. "Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín vídame predovšetkým požadovačné, ale nijaké povinnosti voči štátu, skôr natiahnuté ruky, ale minimálne pestovanie občianskych cností. Toto sa musí zmeniť a práve tu vidím úlohu Matice Slovenskej. Ona musí byť strážkyňou budovania vlastenectva mladých ľudí a rozvíjať najlepšie duchovné a národné tradície," dodal Fico.