Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Agrorezort tvrdí, že nebrzdí podpísanie delimitačných protokolov

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč. Foto: TASR - Dano Veselý

Ministerstvo životného prostredia odmietlo, že by nekonalo v súvislosti s delimitáciou pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nepodpisuje tzv. delimitačné protokoly a nebrzdí ich podpísanie. Správy národných parkov si podľa informácií rezortu tesne pred podpisom protokolov uplatnili pripomienky a požiadavky, ktoré neboli v súlade s príslušnými zákonmi. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MPRV Veronika Daničová.

"Podstatné je, že samotné delimitačné protokoly majú len inventarizačný charakter, k prechodu správy majetku došlo priamo zo zákona v určený deň," uviedla Daničová. Doplnila, že delimitačné protokoly slúžia len na inventarizáciu prechádzaného majetku a súvisiacich práv. Taktiež aj ako podklad k zápisu tohto prechodu v príslušných účtovných a iných evidenciách, napríklad v katastri nehnuteľností.

Ministerstvo životného prostredia odmietlo, že by nekonalo v súvislosti s delimitáciou pozemkov v národných parkoch Veľká Fatra a Slovenský kras. Podľa ministra Tomáša Tarabu (nominant SNS) si vedenie envirorezortu splnilo zákonnú povinnosť vyzvať agrorezort na prevod majetkových práv a momentálne čaká na jeho uskutočnenie. Mimoparlamentná strana Demokrati podala na generálnu prokuratúru podnet pre porušenie zákona o reforme národných parkov.