Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

MS chce rozšíriť okruh trestných činov, na ktoré možno nasadiť agenta

ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely Trestného poriadku.

Bratislava 19. mája (TASR) – Rezort spravodlivosti chce zaviesť povinné elektronické doručovanie v trestnom konaní či rozšíriť okruh trestných činov, na ktoré bude možné nasadiť agenta. Tiež skvalitniť a zefektívniť trestné konanie. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely Trestného poriadku.

Významným cieľom návrhu zákona je aj dôsledne sa vyrovnať s obštrukciami obžalovaných v trestnom konaní, obmedzenie opakovaného vypočúvania tých istých osôb pri zmene procesného postavenia, a zavedenie povinného elektronického doručovania v trestnom konaní s cieľom rozširovania informačných technológií v súdnom konaní,“ spresnilo ministerstvo.

Zámerom je aj rozšírenie okruhu trestných činov, na ktoré bude možné nasadiť agenta. „Ako aj použitie inštitútu zastavenia trestného stíhania v prípade podplácajúcich páchateľov, ktorí sa ku skutku priznali a skutok oľutovali, ale až v štádiu, keď súd právoplatne rozhodne o vine páchateľa, ktorý úplatky alebo iné nenáležité výhody prijímal,“ doplnil rezort.

V hmotnoprávnej rovine chce novela reagovať na zvýšené riziko hybridných hrozieb, týkajúcich sa šírenia propagandy a dezinformácií, podpory extrémistických zoskupení a kybernetických útokov. „V neposlednom rade návrh zákona bude podporovať probačnú službu pri presadzovaní alternatívnych trestov v rámci filozofie restoratívnej justície s osobitným zameraním na odsúdených mladistvých,“ dodalo ministerstvo.

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je jún 2021.