Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort školstva a experti riešia nastavenie zmien financovania škôlok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Únia miest Slovenska poukázala na potrebu včas vedieť, ako budú financované školské zariadenia. Apelovala preto na rezorty školstva a financií SR, aby konali čo najskôr.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Rezort školstva a experti riešia nastavenie zmien vo financovaní materských škôl (MŠ) a školských klubov detí (ŠKD). Od budúceho roka majú byť financované štátom. Zriaďovateľom majú byť poskytované normatívne príspevky prostredníctvom regionálnych úradov školskej správy v závislosti od sídla zriaďovateľa. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"V rámci projektového riadenia MŠVVaM vznikol projektový tím, ktorý rieši práve normatívne financovanie MŠ. Jeho členmi sú zamestnanci ministerstva a zároveň aj experti z externého prostredia, pričom ako experti sú členmi projektového tímu aj zástupcovia samosprávy," priblížili z rezortu s tým, že členovia sa podieľajú na procese tvorby novej legislatívy. V danej veci podľa ich slov prebiehajú rokovania s Ministerstvom financií SR, so Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska a ďalšími.

Ako objasnili, zriaďovateľom MŠ a ŠKD majú byť poskytované normatívne príspevky na financovanie výchovno-vzdelávacieho procesu a prevádzky z rozpočtovej kapitoly MŠVVaM. Ostatné školy a školské zariadenia, ktoré sú financované v súčasnosti z výnosu dane z príjmov územnej samospráve, budú podľa ich slov aj naďalej financované tak, ako doposiaľ - z výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Ide o základné umelecké školy, jazykové školy, zariadenia školského stravovania, centrá voľného času, školské internáty a ďalšie.

Únia miest Slovenska poukázala na potrebu včas vedieť, ako budú financované školské zariadenia. Apelovala preto na rezorty školstva a financií SR, aby konali čo najskôr.