Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MV SR: Nedostali sme žiadnu pokutu, ale korekcie za projekty

Na snímke minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: TASR - Marko Erd

Rezort vnútra upozorňuje, že Slovensko korekciami nestráca žiadne peniaze, lebo tie sa vracajú do slovenského rozpočtu, kde budú opäť prerozdelené.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Líder OĽaNO Igor Matovič nevie, o čom hovorí, keď tvrdí, že ministerstvo vnútra (MV) dostalo viacero pokút za chyby pri verejných obstarávaniach. Ako uviedol tlačový odbor MV, ide o korekcie za projekty, na ktoré ministerstvo z EÚ vyčerpalo 300 miliónov eur.

"Korekcie dostávajú aj iní prijímatelia, vrátane ministrov za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bol aj pán Matovič," odkázalo ministerstvo. Podľa rezortu porovnávať postupy pri obstarávaní eurofondových projektov so schémou tzv. nástenkového tendra je klamlivé a absurdné. "Je pre nás nepochopiteľné, ako sa do pozície odborníka na čerpanie eurofondov stavia práve človek, ktorý je usvedčený z daňových podvodov," uviedlo v reakcii MV.

Ministerstvo pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SD) upozorňuje, že Slovensko korekciami nestráca žiadne peniaze, lebo tie sa vracajú do slovenského rozpočtu, kde budú opäť prerozdelené. "V procese eurofondov prichádza v niektorých prípadoch k zvýšeniu spoluúčasti, ktoré nazývame korekcie. V jednom prípade projektu Ministerstva vnútra SR sme napríklad dostali korekciu za to, že sme nerozoslali odpovede všetkým uchádzačom, ale len tomu, ktorý sa pýtal. Pýtal sa len jeden uchádzač, ktorý dostal odpoveď na otázku, čo je osobný doklad a či je potrebné robiť v referenciách prepočty na eurá. Nemuseli sme žiadneho zo záujemcov kvôli tomu vylúčiť, čiže to nemalo vplyv na výsledok. To znamená, že korekcie neboli za to, že by prebehol nekorektný tender, ale išlo len o administratívne pochybenia," argumentuje ministerstvo.

Zároveň tvrdí, že pri čerpaní eurofondov postupuje efektívne. "Sme jedným z mála rezortov, ktoré sú úspešné v čerpaní eurofondov, kým mnohé rezorty sú terčom kritiky za to, že eurofondy nedokázali čerpať a sprístupňovať ich tak ďalším prijímateľom. V prípade zdrojov z korekcií je MV vo vysoko pozitívnych číslach. Síce nám bola na jednej strane zvýšená spoluúčasť o 22 miliónov eur, ale na druhej strane sme v korekciách získali 170 miliónov eur na iné projekty, ktoré sme realizovali," dodal tlačový odbor.


Matovič v utorok vyhlásil, že MV pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SD) musí za pochybenia pri verejných obstarávaniach len za posledné tri mesiace zaplatiť pokuty v celkovej výške takmer 25,7 milióna eur. "Ani nie pred mesiacom súd konečne odsúdil páchateľov nástenkového tendra na dlhoročné tresty. Myslím si, že aj pesimista zatlieskal. Medzičasom prišli župné voľby a pomaly denne médiá zverejňovali informácie, ako Kaliňák podpisuje dohody o splátkach pokút s pánom Igorom Federičom (Smer-SD) z Úradu vlády SR," povedal Matovič.

Upozornil na to, že za pochybenia v tendroch v celkovej hodnote 340 miliónov eur má MV zaplatiť pokutu takmer 25,7 milióna eur. "Marian Janušek a Igor Štefanov pri nástenkovom tendri ukradli 12 miliónov eur. Kaliňák pri prípadoch, kde boli vyrubené pokuty, urobil biznis za 340 miliónov eur. Dávame otázku Národnej kriminálnej agentúre, ako je možné, že ešte dnes sa tento človek pohybuje po slobode?" odkázal.

Najväčšou zo spomínaných sankcií pre MV je tá za obstarávanie elektronických občianskych preukazov, ktorá sa vyšplhala na desať miliónov eur. "Väčšina pokút súvisí s informatizáciou spoločnosti. Kaliňák vždy postupoval tak, aby vyhral správny človek a vždy drasticky predražene. To, že podpisuje dohody o splátkach pokút, je priznanie k trestnému činu. K tomu, že sa nespráva ako dobrý hospodár. Jeho vlastní ľudia ho usvedčili z podvodov," myslí si.

Tvrdenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že platenie pokút je vlastne len presúvaním peňazí z jednej štátnej inštitúcie do druhej, Matovič odmieta. "Lebo vo väčšine prípadov ide o eurofondy, ktoré v konečnom dôsledku nedostaneme a musíme to zaplatiť z vlastného. Až 90 percent sú európske peniaze," povedal.