Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Z rozhodnutia Súdneho dvora EÚ nevyplýva žiaden postih

Na ilustračnej foto relokovaní migranti. Foto: TASR/AP

Rezort vnútra pripomenul, že platnosť dokumentu a nariadenia Rady EÚ z roku 2015 o zavedení povinného prerozdelenia migrantov na základe povinných kvót končí 26. septembra 2017.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Slovenská republika rešpektuje rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, pre Slovensko však z neho nič nevyplýva a nehrozí mu žiaden postih. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Náš názor na kvóty sa nemení. Slovensko má iný právny názor ako Súdny dvor a reálne skúsenosti aj iných krajín hovoria o tom, že návrh o povinných kvótach je zlý a nefunkčný. Zamerať sa treba na ochranu vonkajších hraníc a urobiť také kroky, ktoré budú fungovať aj v praxi," povedala Paulenová pre TASR.

Rezort vnútra pripomenul, že platnosť dokumentu a nariadenia Rady EÚ z roku 2015 o zavedení povinného prerozdelenia migrantov na základe povinných kvót končí 26. septembra 2017.

"Doteraz sa podarilo prerozdeliť len približne 16 percent migrantov," poznamenala Paulenová.

Slovensko sa podľa nej aktívne zapojilo do pomoci a zaviazalo sa, že prijme 100 ľudí v rámci relokácií a 100 v rámci presídlenia. "V rámci relokácií sme prijali 16 ľudí, ide o päť matiek a 11 detí. Dve matky s deťmi ušli, momentálne je na Slovensku deväť ľudí. Tieto ohrozené rodiny pokračujú v integrácii na našom území. Ďalších desať osôb máme v rámci príchodu na Slovensko rozpracovaných. V rámci presídlenia Slovensko prijalo 149 kresťanov z Iraku, z nich momentálne pokračuje v integrácii 73 osôb. Zvyšní sa predovšetkým pre smútok za domovom vrátili do Iraku," dodala Paulenová.

Slovenská republika taktiež pomáhala Rakúsku s veľkým náporom žiadateľov o rakúsky azyl od leta 2015 dva roky. Do zariadenia Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove prišlo v rámci dvojročného memoranda 1228 osôb. Všetci boli pôvodom zo Sýrie, z toho asi polovica detí.