Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

MVO: Neziskovky sa dištancujú od výberu nového šéfa ÚVO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa slov Pavla Sibylu z nadácie Zastavme korupciu návrhy nadácie na skvalitnenie výberového procesu neboli zo strany vlády prijaté.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Verejné vypočutie deviatich kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa uskutoční v stredu 30. augusta. Vo štvrtok (24.8.) to oznámil Úrad vlády SR s tým, že v uplynulých dvoch mesiacoch ho neziskové organizácie upozorňovali na to, že pri väčšom kandidátov je potrebné posunúť výberové konanie kandidátov tak, aby sa verejnosť mohla naň zodpovedne pripraviť.

"V týchto intenciách sme Úradu vlády predstavili niekoľko návrhov na zvýšenie transparentnosti, odbornosti a dôveryhodnosti výberu predsedu ÚVO v druhom kole. Nazdávame sa, že ich zapracovanie by napomohlo zvoleniu takej osobnosti spomedzi kandidátov, ktorá bude mať nielen dôveru politických reprezentantov, ale aj odbornej verejnosti a o jeho morálnych a profesionálnych kvalitách nebudú pochybnosti," uviedol dnes Pavel Sibyla z nadácie Zastavme korupciu.

Podľa jeho slov návrhy nadácie na skvalitnenie výberového procesu neboli zo strany vlády prijaté. Platí to aj o návrhu, aby sa verejné vypočutie uskutočnilo spôsobom a v čase, ktorý umožní dobre spoznať kandidátov po každej stránke. "Nazdávame sa, že urobiť verejné vypočutie pri takom vysokom počte uchádzačov iba necelé dva týždne po zverejnení materiálov o kandidátoch a na konci dovolenkového obdobia, je neprimerané významu funkcie predsedu ÚVO a limituje možnosti vybrať najlepšieho z najlepších. Preto i vzhľadom na vysoký počet kandidátov, ktorých kvality nie je možné objektívne preveriť za jediný deň na jednom verejnom vypočutí, sme sa rozhodli na vypočutí nezúčastniť," deklaroval Sibyla.

Pod vyhlásenie sa podpísali Nadácia Zastavme korupciu, Aliancia Fair-play, Slovensko.Digital, Inštitút SGI, Via Iuris a Nadácia Pontis.