Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Emergentný systém výdaja liekov sa zmení, cez víkend nebude fungovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prax potvrdila neefektívnosť tzv. víkendových rozvozov.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva chce po pár mesiacoch od zavedenia zmeniť tzv. emergentný systém výdaja liekov. Distribútori majú povinnosť v rámci neho lieky v prípade, že ich v lekárni pacient nedostane, dodať do 48 hodín. Po novom sa má v prípade víkendov a sviatkov hranica na dodanie predĺžiť na najbližší pracovný deň, navrhuje rezort v novele zákona o liekoch.

"Zisťujeme, že počet pacientov, ktorí si hlásia lieky počas víkendu na dodanie, je možno jeden alebo dvaja za celý čas, odkedy funguje emergentný recept, a vyžaduje si to neprimerane vysoké náklady na strane distribučných reťazcov, ktoré držia v pohotovosti ľudí," povedal šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ministerstvo im preto vyšlo v ústrety, pokiaľ by pacientov cez víkend pribúdalo, bude sa podľa Druckera reagovať.

Ministerstvo tvrdí, že vďaka emergentnému systému, ktorý v praxi funguje od apríla, nedostupnosť mnohých liekov prestala existovať. "Jasné pravidlá a hrozba vysokých sankcií priniesli výsledok. Dnes pacienti v lekárňach lieky nájdu, prípadne sú im dodané v najkratšom možnom čase," priblížila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL) ocenila návrh úpravy legislatívy, ktorá bude smerovať k zrušeniu povinnosti tzv. víkendových rozvozov. "Úprava legislatívnych pravidiel v tejto oblasti preto bude prínosom pre celý reťazec a žiadnym spôsobom neohrozí prístup pacientov k potrebným liekom," reagoval pre TASR prezident ADL Koloman Gachall.

Prax podľa jeho slov potvrdila neefektívnosť tzv. víkendových rozvozov. "Sú využívané v absolútne zanedbateľných číslach. Je potrebné si uvedomiť, že udržiavanie celého systému v nonstop pohotovosti, 365 dní v roku, však v praxi prinieslo distribútorom výrazné predraženie nákladov, pretože ich spoločnosti musia mať 24 hodín denne v pohotovosti napríklad šoférov, skladníkov, servisných či administratívnych manažérov, a to aj v prípade, ak cez emergentný systém neprejde jediná objednávka," zhrnul.

Z pohľadu lekární funguje emergentný systém bez problémov, potvrdil pre TASR prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Návrh, aby sa zmiernila povinnosť dodať liek počas víkendov a sviatkov, považuje za rozumný.

Emergentný systém má zlepšiť dostupnosť liekov na recept. Ak ho lekárne využijú, distribútor či výrobca musí liek pre pacienta zabezpečiť do 48 hodín, inak mu zo zákona hrozia vysoké sankcie do výšky 100.000 eur, v opakovanom prípade milión eur.