Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MZ SR: Prípravy štandardov pokračujú, aktuálne je ich schválených 104

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Vďaka štandardom má poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku dostať pravidlá.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s odborníkmi pokračuje na tvorbe štandardných preventívnych, diagnostických a terapeutických postupov. V súčasnosti je ich schválených 104, pracuje sa na vývoji ďalšej stovky.

"Tímy expertov pracujú na štandardoch, ktoré budú definovať, ako má pri konkrétnom ochorení postupovať lekár, na čo má nárok pacient a v akom rozsahu. Dodržanie správnych postupov bude ochranou aj pre lekárov," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD).

Už pripravené sú napríklad štandardy z oblastí klinickej onkológie, pediatrickej onkológie, radiačnej onkológie, ošetrovateľstva, nukleárnej medicíny, rádiológie, psychiatrie, paliatívnej medicíny, všeobecného lekárstva, gynekológie, pneumológie, internej medicíny či kardiológie.

Vďaka štandardom má poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku dostať pravidlá. Pacientom by sa malo vďaka nim pri viacerých diagnózach dostať čoskoro rovnakej diagnostiky aj liečby bez ohľadu na to, v akom meste pôjdu do nemocnice, či ktorého lekára navštívia. O potrebe štandardov sa hovorí už roky. Ich zavedenie má pomôcť predchádzať odvrátiteľným úmrtiam.

Na začiatok sa majú zaviesť štandardy pre najčastejšie a najnákladnejšie diagnostické okruhy. Každý rok sa budú prehodnocovať.