Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Slovensko splnilo kritériá na umiestnenie Európskej liekovej agentúry

Na snímke sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Londýne 28. júla 2017. Agentúra sa z britskej metropoly presídli v dôsledku brexitu. Novým sídlom agentúry môže byť  aj Slovensko. Podalo prihlášku, ktorou prejavilo záujem o presídlenie EMA z Londýna do Bratislavy.  EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ. Ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. V súčasnosti zamestnáva približne 900 ľudí, väčšinou vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy. O presídlení EMA by sa malo v Bruseli hlasovať v novembri tohto roka. Posledný júlový deň roja 2017 bol konečným termínom, do ktorého môžu krajiny EÚ odovzdať svoje žiadosti o presídlenie agentúr EÚ z Británie. Foto: TASR/ AP

Európska lieková agentúra sídli v Londýne, musí sa však z neho presťahovať v dôsledku brexitu. Európska komisia uverejnila na svojom webovom sídle hodnotenia krajín, kam by sa mohla presťahovať.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovensko splnilo v ponuke na presídlenie Európskej liekovej agentúry (EMA) všetky požadované kritériá v hodnotení Európskej komisie (EK). Médiám to dnes potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

O EMA sa uchádza 19 členských krajín. EK uverejnila na svojom webovom sídle ich hodnotenia. Ponuky jednotlivých krajín boli zanalyzované podľa šiestich hlavných kritérií a šiestich technických požiadaviek.

"Bratislava je hodnotená naozaj veľmi dobre," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Označil to za výbornú vizitku doterajšej práce celého prípravného tímu.

EK zatiaľ nezostavila žiaden rebríček ani užší zoznam uchádzačov, nevydala vo veci ani žiadne odporúčania. Zdôraznila pritom, že rozhodnutie o novom sídle agentúry je plne v kompetencii členských štátov Únie.

Komisia hodnotila ponúknuté priestory, dopravnú dostupnosť lokality, ponuku školských zariadení, podmienky v oblasti pracovného trhu, sociálneho zabezpečenia a zdravotnej starostlivosti, tiež opatrenia na zaistenie kontinuity činnosti agentúry. Citlivé detaily ponúk týkajúcich sa napríklad financií EK zo svojej hodnotiacej správy vynechala.

Lídri Európskej únie by mali o stanovisku EK diskutovať na októbrovom summite. Konečné rozhodnutie o novom sídle agentúry by malo padnúť v novembri.

EMA momentálne sídli v Londýne, musí sa však z neho presťahovať v dôsledku brexitu. Na starosti má schvaľovanie nových liekov, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou, hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. Zamestnáva stovky vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.