Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Minister Drucker bude diskutovať v OSN o odolnosti voči antibiotikám

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker počas tlačovej konferencie na tému: Prvé výsledky revízie výdavkov na zdravotníctvo, dopravu a informatizáciu v rámci projektu Hodnota za peniaze, 25. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Práve antimikrobiálna rezistencia je jednou z ťažiskových zdravotníckych tém v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) vystúpi v stredu (21.9.) v rozprave na 71. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. S účastníkmi bude diskutovať o rozširujúcej sa odolnosti voči antibiotikám. Práve antimikrobiálna rezistencia (AMR) je jednou z ťažiskových zdravotníckych tém v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

"Ide o problematiku, ktorá je dnes závažnou hrozbou pre globálnu, regionálnu a národnú zdravotnú bezpečnosť. Medzi ťažiskové tematické okruhy predsedníctva patrí v tejto súvislosti aj očkovanie ako efektívny nástroj boja proti nadmernej spotrebe antibiotík a rozširujúcej sa odolnosti voči týmto liekom," informovala TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Stanislava Luptáková.

Na plenárnom zasadnutí vystúpi podľa Luptákovej predseda Valného zhromaždenia OSN, generálny tajomník OSN, generálny riaditeľ WHO, generálny riaditeľ FAO (Food and Agriculture Organization) a generálny riaditeľ WHOA (World Organization for Animal Health). Do rozpravy sa prihlásili predsedovia vlád a ministri viacerých štátov.

Na záver plenárneho zasadnutia by mali prijať deklaráciu, ktorej ťažiskom je "Globálny akčný plán pre otázky antimikrobiálnej rezistencie", v máji 2015 ho schválilo Svetové zdravotnícke zhromaždenie. Deklarácia zahŕňa aktuálne priority boja proti AMR a navrhuje záväzky, ktoré by mali obsahovať závery a uznesenia zo stretnutia OSN v New Yorku.

Ide najmä o vytvorenie orgánov OSN, ktoré budú definovať ciele a implementáciu globálnej stratégie boja proti AMR, jej globálne monitorovanie, zabezpečenie efektívneho ekonomického zázemia, sledovanie spotreby a užívania antibiotík v krajinách OSN.