Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

MZ SR: Vysoké hodnotenie Slovenska v boji o EMA je výbornou vizitkou

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Martin Baumann

Príchod EMA na Slovensko by podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera posilnil slovenské zdravotníctvo v medzinárodnom meradle.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Vysoko hodnotená kandidatúra Slovenska na presídlenie Európskej liekovej agentúry (EMA) je výbornou vizitkou doterajšej práce celého prípravného tímu. Tvrdí to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Britský denník Financial Times vo štvrtok (9.11.) informoval, že slovenská Bratislava a talianske Miláno patria medzi najlepšie hodnotené kandidatúry na presídlenie EMA. O agentúru sa uchádza 19 členských krajín. "Bratislava reálne patrí medzi najlepšie hodnotené kandidatúry," povedala pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Slovensko zatiaľ nie je sídlom žiadnej európskej agentúry, čo je jedným z podstatných argumentov slovenskej kandidatúry. Oficiálnu podporu našej krajine zatiaľ vyslovili Česká republika a Maďarsko. O novom sídle EMA rozhodnú v Bruseli v tajnom hlasovaní 20. novembra.

Bratislava má podľa Druckera dobrú strategickú polohu medzi blízkymi veľkomestami, ako Viedeň, Budapešť a Praha. Blízkosť mnohých európskych hlavných miest poskytuje podľa Druckera logistickú výhodu pre pôsobenie EMA.

V porovnaní s Veľkou Britániou sú na Slovensku i menšie prevádzkové náklady na fungovanie agentúry. "Pracovníci EMA by tu mali i nižšie životné náklady pre seba a svoje rodiny," povedal Drucker.

Hlavné mesto podľa neho takisto ponúka široké spektrum pracovných príležitostí, je tu množstvo pobočiek známych medzinárodných spoločností. "Zamestnanci EMA budú môcť využívať široké spektrum možností vzdelania pre deti aj dospelých vrátane množstva medzinárodných škôl," uviedol Drucker.

Príchod EMA na Slovensko by podľa ministra posilnil slovenské zdravotníctvo v medzinárodnom meradle. Agentúra by perspektívne pomohla aj k vytvoreniu nových pracovných príležitostí, pripomenul minister. Znamenalo by to aj lepšie možnosti pre univerzity a výskumníkov. "Posilnili by sa aj kontakty so zahraničím," vysvetlil Drucker.

EMA momentálne sídli v Londýne, musí sa však z neho presťahovať v dôsledku brexitu. Na starosti má schvaľovanie nových liekov, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou, hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. Zamestnáva stovky vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.