Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Envirorezort má stanoviť najlepší variant sanácie vrakunskej skládky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa ministerstva je potrebné pokračovať v príprave návrhu riešenia realizácie sanácie vrakunskej skládky s čo najväčším využitím zdrojov Programu Slovensko a so zameraním na jej úplnú likvidáciu.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má v prípade vrakunskej skládky v Bratislave stanoviť najvhodnejší variant jej sanácie. Urobiť tak má do dvoch mesiacov. Zároveň má ukončiť zmluvu z roku 2018, ktorou vykonávali geologické práce súvisiace s plánovanou sanáciou určitých pozemkov. Vyplýva to z informácie o aktuálnom stave, priebehu a aktivitách k sanácii environmentálnej záťaže, ktorú vláda v stredu zobrala na vedomie.

Podľa MŽP je potrebné pokračovať v príprave návrhu riešenia realizácie sanácie vrakunskej skládky s čo najväčším využitím zdrojov Programu Slovensko a so zameraním na jej úplnú likvidáciu. "Ďalšie pokračovanie v zmluve o dielo bez riadneho právneho a fyzického vysporiadania pozemkov a vyvlastnení je nepraktické a potenciálne v rozpore so základnými princípmi spravodlivého a efektívneho hospodárenia štátnych zdrojov," uviedol rezort.

Tvrdí, že právne nevyrovnané pozemky predstavujú prekážku pre začatie akýchkoľvek stavebných alebo geologických prác. Tento stav preto podľa MŽP neumožňuje dodržať plánovaný harmonogram projektu, čo vedie k predĺženiu času a zvýšeniu financií.

"Vzhľadom na riziká a potrebu zaistiť finančnú stabilitu a efektivitu verejných investícií MŽP SR považuje tento rozpor v nákladoch za kritický dôvod na ukončenie zmluvy o dielo. Toto rozhodnutie je v súlade s princípom zodpovedného finančného riadenia a ochrany záujmov štátu, čo si vyžaduje preventívne kroky na elimináciu potenciálnych budúcich finančných záťaží a neistôt spojených s projektom," vysvetlil rezort v materiáli.

Projekt enkapsulácie je podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) v súčasnom právnom a technickom nastavení nerealizovateľný. "'Budajovci' nevyvlastnili pozemky, pretože včas nevyplatili poplatok a nevypísali povinnú alokáciu zdrojov z peňazí z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Tieto peniaze tak nenávratne prepadli. Navyše, dodatok podpísaný úradníckou vládou, ktorý predĺžil realizáciu diela o ďalších 54 mesiacov, vytvára predpoklad pre výrazné krátenie možných zdrojov z eurofondov," skonštatoval Taraba. Doplnil, že vláda sa stotožnila s tým, že projekt je veľmi rizikový a môže ohroziť verejné zdroje, keďže v projekte sa pôvodne nerátalo s výraznou finančnou angažovanosťou štátu.