Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort: Bezzásahové územie vo Veľkej Fatre sa týka štátnych pozemkov

Na archívnej snímke pohľad na vrchy Veľkej a Malej Fatry. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Zonáciou sa podľa Ministerstva životného prostredia navrhuje zvýšenie bezzásahovej zóny, čím by Slovensko prispelo k odstráneniu nedostatkov.

Banská Bystrica 2. mája (TASR) - Navrhované zvýšenie bezzásahového územia v Národnom parku (NP) Veľká Fatra sa týka štátnych pozemkov. Za obmedzenie hospodárenia na týchto pozemkoch budú vyplácať kompenzácie. Pre TASR to potvrdilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Reaguje tak na stanovisko miest a obcí dotknutých zámerom zonácie.

Samosprávy informovali, že po preštudovaní dokumentov týkajúcich sa zonácie dospeli k záveru, že sú v nich viaceré odborné, právne, technické a praktické nedostatky. MŽP dodáva, že na súkromných pozemkoch v rámci národného parku bude vyhlásené bezzásahové územie iba v prípade súhlasu majiteľa pozemku.

Zonáciou sa podľa MŽP navrhuje zvýšenie bezzásahovej zóny, čím by Slovensko prispelo k odstráneniu nedostatkov. Tie sú v uvedené rozsudku Súdneho dvora Európskej únie a týkajú sa nedostatočnej ochrany biotopov hlucháňa hôrneho. "Súdny dvor konštatoval porušenie smernice o ochrane prirodzených biotopov a voľne žijúcich živočíchov a rastlín a aj smernice o ochrane voľne žijúceho vtáctva," pripomína.

Rezort ďalej dodal, že návrhom zonácie by sa výmera biotopov tohto druhu v bezzásahovom režime zvýšila z vyše 2735 hektárov na vyše 4348 hektárov. "Okrem toho by sa zvýšila aj ochrana biotopov európskeho a národného významu," objasnil.

Zástupcovia vyše 30 samospráv požadujú, aby bol z procesu vyhlasovania stiahnutý zámer vyhlásiť zóny v národnom parku, zmeny jeho hraníc a zmeny hraníc jeho ochranného pásma podľa Projektu ochrany NP Veľká Fatra a jeho ochranného pásma. "Rovnako žiadame stiahnuť návrh Programu starostlivosti o Národný park Veľká Fatra a jeho ochranné pásmo na roky 2023 - 2052," poznamenala starostka obce Liptovské Revúce v Ružomberskom okrese Jana Šimová.

MŽP konštatovalo, že zámer zonácie je podkladom na prerokovanie a pripomienky dotknutých subjektov zapracujú do materiálu. "Legislatívny materiál, návrh nariadenia vlády, bude predmetom medzirezortného pripomienkového konania, kde sa verejnosť bude môcť opätovne zapojiť do procesu zonácie NP Veľká Fatra," uzavrelo.