Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na horách stále hrozia lavíny, upozorňujú horskí záchranári

Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Hlavným problémom v najvyšších polohách Tatier je vetrom previaty sneh.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Žiar 13. marca (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrváva druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Predstavuje to miernu hrozbu. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách platí malé nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Hlavným problémom v najvyšších polohách Tatier je vetrom previaty sneh. "V žľaboch najvyšších polôh s veľkým sklonom na záveterných stranách hrebeňov bude možné nájsť dosky a vankúše nestabilného snehu. Tie bude možné uvoľniť predovšetkým veľkým dodatočným zaťažením," upozornil Buliak. Dodal, že v stredných polohách znižuje stabilitu snehovej pokrývky dážď. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové a to najmä na svahoch s viditeľnými natrhnutiami.

Vo Fatrách a Nízkych Tatrách je hlavný lavínový problém mokrý sneh. "Nebezpečné budú veľmi strmé žľaby s väčšou výškou snehovej pokrývky, prípadne významné lavínové dráhy," priblížil Buliak.

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách nachádza firn, ktorý je však dažďom a kladnými teplotami premáčaný. Na viacerých miestach sa vytvorili natrhnutia, ktoré vyvolali základové lavíny. "Táto situácia bude pretrvávať aj najbližšie dni, avšak vo vyšších polohách sa očakáva stuhnutie snehovej pokrývky vplyvom ochladenia," poznamenal Buliak.