Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

NA SEVERE POZOR: V najbližšie dni tam budú snehové jazyky a záveje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zvýšenie opatrnosti sa týka viacerých okresov Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Výstrahy predbežne platia od piatka od 10.00 h do nedele (29. 12.) do 6.00 h.

Bratislava 27. decembra (TASR) – Na severe Slovenska si treba aj počas najbližších dní dávať pozor na snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Zvýšenie opatrnosti sa týka viacerých okresov Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Výstrahy predbežne platia od piatka od 10.00 h do nedele (29. 12.) do 6.00 h.

Výstrahy SHMÚ.
Foto: SHMÚ


Podľa portálu zjazdnost.sk sú v súčasnosti zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty. Zjazdné sú tiež cesty I., II. a III. triedy a tiež horské priechody. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v niektorých prípadoch pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Slovenská správa ciest (SSC) pripomína, že pre vozidlá nad desať metrov dĺžky sú pre celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Príslop, Šútovce a Veľké Pole.

Vo vysokohorskom teréne Tatier a M. Fatre platí druhý lavínový stupeň


Vo vysokohorskom teréne Západných, Nízkych, Vysokých Tatier a v Malej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej Fatre trvá malá lavínová hrozba, prvý stupeň. TASR o tom informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínovú situáciu podľa neho ovplyvňuje najmä sneh, ktorý napadol pred troma dňami. Najviac ho napadalo vo vysokých polohách Tatier. Vo Fatrách ho bolo menej aj preto, že tam spočiatku väčšinou pršalo.

"Sneženie sprevádzala víchrica, a preto je sneh uložený na záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch a žľaboch, kde je aj lavínové nebezpečenstvo koncentrované. Postupne však snehu pribúda a zároveň sa ochladzuje, v najvyšších polohách klesajú teploty pod mínus 10 stupňov Celzia. Nový sneh sa preto horšie viaže na podklad,"
upozornil Krajčí.

HZS upozorňuje aj na veľké nestabilné preveje vo vrcholových častiach žľabov. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch a nafúkaných žľaboch nad 35 stupňov možné miestami aj pri malom dodatočnom zaťažení (napríklad jeden lyžiar).

V piatok bolo na horách zamračené so slabým snežením. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus trinástich do mínus troch stupňov Celzia.