Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Na Slovensku prepukla chrípková epidémia

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Chrípku malo tento týždeň takmer 19.000 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpol počet chorých o 15,3 percenta.

Bratislava 9. februára (TASR) - Na Slovensku prepukla chrípková epidémia, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najbližšie týždne podľa hygienikov ukážu, či chorobnosť vrcholí, alebo bude ešte narastať.

Chrípku malo tento týždeň takmer 19.000 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpol počet chorých o 15,3 percenta. "Chorobnosť na chrípku je nad úrovňou epidemického prahu v každom kraji," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Najviac chorých zaznamenali lekári v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najčastejšie ochoreli 15- až 19-roční, po celom Slovensku zavreli viac ako 300 škôl. V niektorých krajoch dokonca pre epidémiu platí zákaz návštev v nemocniciach.

K chrípkovej epidémii zväčša dochádza na prelome januára a februára. Ambulancie tento týždeň celkovo nahlásili približne 100.000 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky.

ÚVZ SR: Chrípka nie je banálne ochorenie, prevenciu netreba zanedbávať


Prevenciu voči chrípke netreba podceňovať, nie je totiž banálnym ochorením. Upozorňujú na to hygienici v čase celoslovenskej chrípkovej epidémie.

"Treba si dopriať vitamíny, otužovať sa, pravidelne vetrať a často si umývať ruky," radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Dôležité je tiež primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

Účinne a často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.

"Silnejšiu imunitu možno podporiť i dostatkom spánku či minimálne polhodinovým denným cvičením alebo prechádzkou. Hygienici radia jesť ovocie a zeleninu s vyšším obsahom vitamínu C, ako sú jablká, kyslá kapusta, citrusy, paprika, brokolica, chren či cesnak," radí ÚVZ SR.

Najúčinnejšou ochranou je však očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Hygienici ho odporúčajú najmä chronicky chorým, starším ľuďom, tým s oslabenou imunitou či zdravotníckym pracovníkom.

Najvhodnejšie je dať sa očkovať v priebehu októbra či novembra, aby sa včas stihli vytvoriť protilátky. Možno to však urobiť i neskôr, dokonca aj počas epidémie chrípky. "Vtedy je však riziko, že očkovaná osoba ochorie skôr, než si stihne vytvoriť ochrannú hladinu protilátok," vysvetľuje ÚVZ SR. Ich dostatočná hladina sa dosahuje o desať až 14 dní po očkovaní a pretrváva šesť až 12 mesiacov.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Ochorenie si podľa hygienikov nemožno mýliť s prechladnutím. Chrípka prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov, môžu sa pridružiť i rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Môže spôsobiť i závažné stavy, napríklad zápal pľúc či srdcového svalu, možné je i úmrtie. Jej vírusy často menia svoje vlastnosti.

Európu vrátane Slovenska sužuje najmä vírus chrípky typu B. "Austrálsky typ chrípky" u nás počas tejto chrípkovej sezóny zatiaľ zaznamenali iba minimálne. "Vyznačuje sa tým, že vyvoláva ochorenia a úmrtia najmä starších osôb, pretože zväčša majú oslabenú imunitu," uvádza ÚVZ. Tento vírus chrípky postihol Austráliu vlani.

Chrípka je v nitrianskom kraji stále na vzostupe, počet chorých však stúpa pomalšie


Chorobnosť na chrípku v Nitrianskom kraji stále rastie, v priebehu tohto týždňa sa však nárast počtu chorých spomalil. Zatiaľ čo v predošlých týždňoch rástol o 40 až 72 percent, v uplynulých dňoch to bolo podstatne menej.

Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo v tomto týždni zaznamenaných celkovo 17.257 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu išlo o chrípku v 4838 prípadoch. "Predstavuje to nárast chrípky o 9,8 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu," informoval RÚVZ v Nitre.

Počet ochorení je stále pomerne vysoký. Chrípka v tomto týždni zatvorila celkovo 55 školských zariadení vo všetkých okresoch nitrianskeho kraja. Okrem toho boli odporučené či nariadené zákazy návštev v nemocniciach v Nitre, Leviciach, Topoľčanoch a Nových Zámkoch.

Najviac chorých bolo v skupine nula až päťročných detí. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 387 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 52 percenta zápalov prínosových dutín, 20,9 percenta zápalov pľúc a 27,1 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 80 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 75 percent lekárov pre dospelých.

V prešovskom kraji zatvorili pre akútne respiračné ochorenia 45 škôl


Akútne respiračné ochorenia zatvorili v Prešovskom kraji tento týždeň 45 škôl. Je to o tri školy viac ako pred týždňom. Chrípkové prázdniny malo osem škôl v Prešovskom okrese, po šesť škôl zatvorili v okresoch Stará Ľubovňa a Kežmarok, nasledujú okresy Stará Ľubovňa, Vranov nad Topľou a ďalšie. Z celkového počtu zatvorených škôl bolo 11 materských škôl, 31 základných a tri stredné školy.

Lekári tento týždeň v kraji ošetrili 14.661 pacientov na akútne respiračné ochorenia, pred týždňom ich bolo 11.451. Chrípku diagnostikovali u 2572 osobách, aj tu došlo k nárastu o viac ako tisíc prípadov.

Najviac chorých zaznamenali v skupine akútnych respiračných ochorení aj u chrípky vo vekovej skupine 15- až 19-ročných ľudí.

V nemocniciach v Kežmarku a vo Svidníku je nariadený zákaz návštev.

Informácie zverejnil na svojej webstránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove.

Pre chorobnosť zatvorili v košickom kraji tento týždeň 79 škôl


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Košickom kraji v tomto týždni stúpla v porovnaní s predchádzajúcim o 10,2 percenta. Tzv. chrípkové prázdniny mali celkovo v 79 školách. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice.

Lekári v kraji hlásili v 6. kalendárnom týždni celkovo 15.127 ochorení. Z tohto počtu bolo 1944 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Komplikovaný priebeh chorôb malo 220 ľudí, najčastejšie to boli zápaly prínosových dutín. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola tradične u detí do päť rokov.

Výchovno-vzdelávací proces počas týždňa pre chorobnosť prerušili v 31 materských školách, 39 základných a deviatich stredných školách. Najviac zatvorených škôl bolo spolu v okresoch Košice I až IV (27), v okrese Trebišov (12), Michalovce (9) a Košice-okolie (9).

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla v Žilinskom kraji o 3,6 %


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) klesla v šiestom kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim o 3,6 percenta, čo predstavuje 2599,3 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť klesla najmä v okrese Námestovo (-26,3 percenta) a vo vekovej skupine do päť rokov (-8,8 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (6630,1 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,7 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

Pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 2205 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 487,4 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 9,62 percenta. Pokles chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (-23,35 percenta) a v okrese Turčianske Teplice (-51,3 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine od šesť do 14 rokov (1491,42 chorých na 100.000 obyvateľov), doplnila Košecká.

Na základe rozhodnutia regionálneho hygienika realizovali karanténne opatrenia v 11 materských, ôsmich základných školách a jednej základnej škole s materskou školou v okresoch Bytča, Ružomberok, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Martin a Liptovský Mikuláš, dodala Košecká.

Chrípka v trnavskom kraji si vyžiadala zatvorenie 56 školských zariadení


Spolu 56 školských zariadení na území Trnavského kraja museli v 6. kalendárnom týždni zatvoriť pre zvýšený počet chorých žiakov. Počet chorých na akútne respiračné ochorenia stúpol od uplynulého týždňa o 15,5 percenta na 13.705, z toho na chrípku ochorelo 2434 ľudí, čo je nárast o 14,1 percenta.

„Z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni lokálnych epidémií,“ konštatovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Chrípkové prázdniny vyhlásili v okrese Galanta na dvoch materských školách (MŠ), ôsmich základných (ZŠ) a dvoch stredných školách (SŠ). V okrese Dunajská Streda to boli štyri MŠ a sedem ZŠ, v okrese Trnava štyri MŠ, po jednej ZŠ a SŠ. V okrese Hlohovec zatvorili jednu MŠ a jednu ZŠ, v okrese Senica sedem MŠ a štyri ZŠ, v okrese Skalica päť MŠ, štyri ZŠ a jednu SŠ a v okrese Piešťany jednu MŠ a tri ZŠ. Okrem toho platí zákaz návštev vo väčšine lôžkových zdravotníckych zariadení v kraji.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola aj v tomto týždni v okrese Dunajská Streda, kde bolo na 100.000 obyvateľov 3704 chorých.