Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na strednom Slovensku je stále bez elektriny zhruba 200 miest

Na snímke elektrikár počas odstraňovania porúch na elektrickom vedení v zle prístupnom teréne nad obcou Nesluša 14. januára 2019. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vo väčšine prípadov sú za výpadkami stromy, popadané na elektrické vedenia, polámané a poškodené stĺpy či izolátory.

Žilina 14. januára (TASR) – Na strednom Slovensku je stále bez elektriny zhruba 200 odberných miest. Podľa hovorcu spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslava Gejdoša by väčšina z nich mala mať elektrinu ešte v pondelok.

"Naši elektrikári robia pre to maximum. S určitosťou však vieme, že bez elektriny zostane až do utorka 17 odberateľov v Dolnej Maríkovej (časť Besné) v okrese Považská Bystrica. Ide o zložitejšiu opravu, ktorú sme dnes nestihli zrealizovať. Spadol tam strom na vedenie vysokého napätia, pretrhol vodiče, poohýbal konzoly a potrebujeme tiež vymeniť niekoľko izolátorov," vysvetlil Gejdoš.

Doplnil, že výpadky elektriny dosiahli v pondelok úroveň kalamity. "To znamená, že sme za 24 hodín zaznamenali viac ako 30.000 odberateľov bez prúdu na čas dlhší ako tri minúty," dodal hovorca SSD..

Výpadky elektriny spôsobili problémy v H. Marikovej, v Papradne zatvorili školu


Nedeľné (13. 1.) intenzívne sneženie spôsobilo problémy s dodávkou elektrickej energie v obciach Papradno a Horná Mariková v Považskobystrickom okrese.

Podľa starostu Papradna Romana Španihela k prerušeniu dodávky elektrickej energie došlo okolo polnoci, elektrina nebola až do 9. hodiny ráno v asi polovici obce, kde je aj obecný úrad, základná a materská škola.

„Keďže nefungovali plynové kotly a nemohlo sa variť ani v kuchyni, prerušili sme v pondelok školskú dochádzku,“ skonštatoval starosta s tým, že dodávka elektriny je už obnovená, v utorok (15. 1.) už deti do školy pôjdu.

Ako informoval starosta Hornej Marikovej Miroslav Hamar, krátkodobé výpadky dodávky elektrickej energie spôsobili stromy popadané na vedenie vysokého napätia.

„Dolina zatiaľ ohrozená nie je, pretože napájanie vysokým napätím je riešené paralelne dvoma vetvami. Horšie by bolo, keby to padlo aj na druhú vetvu. Elektrikári momentálne pracujú na odstraňovaní porúch. Zabezpečili sme ich dopravu čo najbližšie k miestu poruchy. Je to zložitejšie, pretože v horách je vysoká snehová pokrývka,“ doplnil Hamar.

Výpadky elektriny na Liptove neovplyvnili chod lyžiarskych stredísk a akvaparkov


Výpadky elektriny momentálne neovplyvňujú chod lyžiarskych stredísk a akvaparkov v regióne Liptov. Starostovia obcí Liptovské Matiašovce, Liptovská Sielnica a Bobrovník, v ktorých bola podľa dodávateľa najhoršia situácia, pre TASR uviedli, že dodávku elektriny im už obnovili.

Liptovské akvaparky Tatralandia a Bešeňová sú podľa pracovníkov infoliniek v pondelok otvorené v bežnom režime. Rovnako sú na tom i viaceré lyžiarske strediská – Žiarce v Pavčinej Lehote, Opalisko v Závažnej Porube i Jasná v Demänovskej Doline. "Elektrina vôbec nerobila problémy. Jediné komplikácie nám robí vietor pri lanovkách," informovala Jana Pisarčíková zo spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR).

Podľa starostu Liptovskej Sielnice Igora Guráňa obnovili dodávku pre obec okolo 08.00. h. "Vzhľadom na veterné počasie a ťažký sneh ráno vypadol prúd. Nespôsobilo to u nás však nejaký väčší problém. Od ôsmej hodiny už elektrinu máme," povedal.