Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Na Technickej univerzite v Košiciach spustili privátnu 5G SA sieť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V takejto sieti sú všetky prvky optimalizované na výlučné využitie 5G technológie a jej autonómnu prevádzku v určenej lokalite.

Košice 21. júna (TASR) - Na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) v stredu slávnostne spustli prvú slovenskú privátnu 5G SA sieť. Určená je na testovanie a vývoj inovatívnych riešení pri súčasnom trende digitalizácie priemyslu. Informovala o tom univerzita a telekomunikačná spoločnosť.

V takejto sieti sú všetky prvky optimalizované na výlučné využitie 5G technológie a jej autonómnu prevádzku v určenej lokalite. Vytvorená je pre použitie v uzavretom ekosystéme. Na univerzite ju inštalovala spoločnosť Slovak Telekom spolu s partnermi SOVA Digital a Siemens.

Podľa prorektora pre rozvoj a vonkajšie vzťahy TUKE Jaroslava Porubäna je vybudovanie takejto kampusovej siete ďalším významným impulzom pre rozvoj spolupráce s priemyselnými partnermi v rámci moderných priemyselných aplikácií. "Veríme, že výsledky, ktoré tu získame, a technológie, ktoré sa nám spolu s priemyselnými partnermi podarí vytvoriť, budú veľmi prínosné pre celú našu spoločnosť," uviedol. Okrem výskumu vidí veľký prínos aj pre vzdelávanie.

"Privátne 5G SA siete sú unikátnou technológiou, ktorá prináša vysokú úroveň bezpečnosti, spoľahlivosti, rýchlosti a flexibility mobilného prenosu dát, čím otvára cestu pre inovácie v mnohých odvetviach priemyslu a možnosti výrazného napredovania digitálnej transformácie," uviedol Peter Laco, riaditeľ B2B segmentu Slovak Telekom.

Spoločnosť informovala, že v univerzitnom areáli TUKE sa s jednotlivými praktickými ukážkami budú môcť stretnúť študenti i odborní pracovníci na viacerých pracoviskách. Každé odborné pracovisko bude zamerané na iný typ využitia privátnej 5G SA siete vrátane odborného personálu, ktorý tieto technológie bude naďalej rozvíjať a implementovať do praxe. Celkovo pre odbornú verejnosť, študentov či akademikov bude k dispozícii viac ako desať funkčných modelov, ktoré sa v budúcnosti môžu stať súčasťou priemyselného využitia. K dispozícii sú viaceré funkčné modely, ktoré dokážu demonštrovať hlavné benefity technologického 5G riešenia v praxi ako vysoký počet pripojených zariadení, vysoká prenosová rýchlosť či nízka latencia.