Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Začalo sa najväčšie letecké cvičenie od nášho vstupu do NATO

Podľa hovorcu Ozbrojených síl SR Milana Vangu k cieľom cvičenia patrí udržať a zvýšiť schopnosti pilotov v prepadoch vzdušných cieľov.

Sliač 17. apríla (TASR) - Precvičovanie vzdušných bojov stíhacími lietadlami a riadenie operácie zo vzdušného prostriedku riadenia AWACS je súčasťou medzinárodného leteckého cvičenia MACE XIII, ktoré sa koná od 16. do 27. apríla 2012 v slovenskom vzdušnom priestore. O cieľoch cvičenia oboznámili jeho organizátori novinárov na dnešnom mediálnom dni.

"Ide o najrozsiahlejšie letecké cvičenie na území Slovenska od nášho vstupu do NATO," uviedol veliteľ Vzdušných síl SR Martin Babiak. Zúčastňujú sa ho lietadlá z 12 členských štátov NATO.

Letecké jednotky sú zastúpené slovenskými lietadlami MiG-29 a L-39 a lietadlami F-16 z Dánska. Z Nórska už prileteli lietadlá DA-20 Falcon, z Nemecka stroje Learjet a z Francúzska lietadlá RAFALE a Mirage 2000 D. "Lietadlá typu F-4  z Turecka sa do cvičenia zapoja nasledujúci týždeň," pripomenul Babiak. Z pozemnej techniky budú precvičovať jednotky protilietadlovej raketovej brigády z Nitry a rôt rádiolokačného prieskumu brigády velenia, riadenia a prieskumu zo Zvolena.

Každý deň sa má uskutočniť okolo 20 letov, pričom precvičovanie sa má uskutočniť v stredných a vysokých výškach, tak, aby bolo civilné obyvateľstvo čo najviac uchránené od negatívnych vplyvov cvičenia.

Podľa hovorcu Ozbrojených síl SR Milana Vangu k cieľom cvičenia patrí udržať a zvýšiť schopnosti pilotov v prepadoch vzdušných cieľov či cvičiť pilotov v prekonávaní prostriedkov protivzdušnej obrany za podmienok elektronického rušenia rádiového spojenia. Dôležité bude aj precvičiť vzájomnú spoluprácu strediska riadenia a uvedomovania a systému AWACS pri plnení úloh.

Pôjde tiež o prehĺbenie súčinnosti a pôsobenia vzdušných síl SR v medzinárodnom prostredí a precvičenie spoločných postupov pri vedení operácie NATO.