Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Národná rada Slovenskej republiky otvára svoje brány verejnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Areál Národnej rady SR a Bratislavského hradu bude patriť programu, ktorý pre ľudí pripravili záchranné či obranné zložky, hasiči a policajti.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR otvára v sobotu svoje brány verejnosti. Návštevníci si budú môcť pozrieť poslanecké kluby, priestory parlamentu, ktoré sú počas roka pre verejnosť neprístupné, budú sa môcť stretnúť s vedením parlamentu a ďalšími poslancami. Čaká ich tiež bohatý program, výstava, záchranné či obranné zložky, hasiči aj policajti.

Deň otvorených dverí NR SR sa koná v Deň Ústavy SR. "Kancelária Národnej rady SR pripravila bohatý program, ktorý reflektuje záujmy nielen dospelých, ale aj detí," uviedol komunikačný odbor parlamentu.

Návštevníkov čakajú historické kúsky z obdobia slovenského parlamentarizmu, výstava s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba – spoločné storočie. Záujemcovia si môžu pozrieť originály písomností Klubu slovenských poslancov, ktorý od novembra 1918 fungoval pri najvyššom československom zákonodarnom orgáne Národnom zhromaždení v Prahe.

Sprístupnené budú aj písomnosti Slovenskej národnej rady, ktorá musela okamžite reagovať na situáciu na Slovensku po okupácii Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968.

Areál Národnej rady SR a Bratislavského hradu bude patriť programu, ktorý pre ľudí pripravili záchranné či obranné zložky, hasiči a policajti.

Ministerstvo obrany predstaví prototyp bojového vozidla 8x8, ukáže zbrojársku techniku. Svoje aktivity má aj ministerstvo vnútra, jeho špeciálne zložky ukážu, ako by zneškodnili teroristov, ktorí by napadli parlament.

Ľudia si budú môcť pozrieť techniku, kolónu, pancierovanú limuzínu, policajné autá či motorky. Záchranári zas budú s návštevníkmi skúšať záchranu života. Lesníci pripravili pre deti lesnú škôlku, predstavené budú aj národné plemená zvierat.


Deň Ústavy SR si pripomína DOD aj diskusiami o štátnosti Slovenska


Deň Ústavy SR si Národná rada pripomína nielen Dňom otvorených dverí, ale aj Slávnostnou akadémiou pri príležitosti 25. výročia vzniku SR. Účastníci podujatia budú v historickej budove parlamentu hovoriť o právnych a parlamentných aspektoch štátnosti Slovenska. Ešte pred podujatím sa na raňajkách stretnú bývalí predsedovia parlamentu, ktorých bude hostiť súčasný šéf zákonodarného zboru Andrej Danko.

V úvode slávnostnej akadémie vystúpia okrem Danka aj predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček, bývalý slovenský premiér Robert Fico ako politik, ktorý v roku 1992 podporil deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR a Ústavu SR. S prejavom vystúpi aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda. V diskusných paneloch sa bude hovoriť o historickom rozmere štátnosti, právnom a parlamentnom rozmere štátnosti a tiež o ústavnom a integračnom rozmere štátnosti.

Prijatie slovenskej ústavy sa pripomína každoročne 1. septembra štátnym sviatkom - Dňom Ústavy SR. Schváleniu základného zákona štátu, 1. septembra 1992, predchádzal nemenej významný akt súvisiaci s Deklaráciou o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

Slovenský zákonodarný zbor začal rokovať o návrhu ústavy v auguste 1992. Ústavnoprávny výbor riešil na svojom takmer týždennom zasadnutí aj preambulu ústavy, ku ktorej mali všetky poslanecké kluby svoje návrhy. Na rokovaní slovenskej a českej politickej reprezentácie vo vile Tugendhat v Brne 27. augusta 1992 padlo definitívne politické rozhodnutie o zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) od 1. januára 1993.

Slovenská národná rada 1. septembra 1992 väčšinou hlasov vo verejnom hlasovaní Ústavu Slovenskej republiky schválila. Z prítomných 134 poslancov hlasovalo 114 za, 16 bolo proti a štyria sa zdržali. Ústavu SR slávnostne podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády SR Vladimír Mečiar 3. septembra toho roku na Bratislavskom hrade za účasti mnohých významných hostí. Účinnosť nadobudla dňom vyhlásenia - 1. októbra 1992.