Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Návrh o právnych poradcoch vrátili poslanci na dopracovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Právni poradcovia by sa podľa návrhu nezdružovali v profesijnej komore a výkon tejto živnosti by sa nereguloval.

Bratislava 3. februára (TASR) - Návrh novely živnostenského zákona sa vráti predkladateľovi na dopracovanie. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovom hlasovaní. Novela mala zaviesť nový typ viazanej živnosti - právne poradenstvo. Návrh vyvolal vlnu kritiky, predkladateľ Peter Kremský (OĽANO) preto súhlasil s jeho stiahnutím a prepracovaním.

Ak by návrh prešiel, právne služby by mohli poskytovať aj tzv. právni poradcovia. Kremský svoj návrh odôvodňoval zlepšením prístupu ľudí i právnických osôb k právnej pomoci či zvýšením transparentnosti poskytovaných služieb.

Slovenská advokátska komora (SAK) zobrala rozhodnutie NR SR na vedomie. "Opakovane, aj touto cestou, vyjadrujeme pripravenosť poskytnúť predkladateľovi potrebné informácie o fungovaní trhu právnych služieb na Slovensku a v Európskej únii, ako aj o obsahu práva na obhajobu, tak ako ho garantuje Ústava SR," uviedla hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Komora s návrhom na zavedenie živnosti na právne služby zásadne nesúhlasí. "Ide o pokus o legalizáciu trestného činu neoprávneného podnikania, ako aj o oslabenie práva ľudí na poskytnutie kvalitnej právnej služby," zopakovala s tým, že by okrem iného utrpela kvalita právneho prostredia.

Návrh mal umožniť občanom s právnickým vzdelaním druhého stupňa poskytovať zákonom vymedzený rozsah služieb, na ktoré by nebolo potrebné byť na zozname advokátov. Právni poradcovia by sa podľa návrhu nezdružovali v profesijnej komore a výkon tejto živnosti by sa nereguloval. Právni poradcovia by mohli podľa návrhu poskytovať právne rady, spisovať listiny o právnych úkonoch, spracúvať právne rozbory, robiť právne poradenstvo či konzultačnú činnosť v oblasti tvorby práva.