Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

NBÚ: Systém ochrany utajovaných skutočností by sa mal zmodernizovať

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predkladateľ skonštatoval, že legislatíva v súčasnosti okrem iného neobsahuje dostatočnú úpravu týkajúcu sa využitia mnohých inštitútov.

Bratislava 12. augusta (TASR) – Systém ochrany utajovaných skutočností by sa mal zmodernizovať. Vyplýva to z predbežnej informácie k novele zákona o ochrane utajovaných skutočností. Zverejnená bola na legislatívnom portáli Slov-lex.sk. Jej predkladateľom je šéf Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný.

„Cieľom pripravovanej novely zákona je okrem iného aj modernizovať systém ochrany utajovaných skutočností, postupy a procesy prispôsobiť v najvyššej možnej miere predpisom EÚ a NATO,“ uviedli v predbežnej informácii.

Mala by sa zvýšiť aj kvalita a efektivita realizácie bezpečnostných previerok odstránením zákonných prekážok pri poskytovaní informácií potrebných pri výkone bezpečnostných previerok. „Novela zákona má upraviť a posilniť možnosti NBÚ na výkon bezpečnostných previerok a zaviesť nové opatrenia smerujúce k dôslednej ochrane informácií, ktorými NBÚ disponuje v procese výkonu bezpečnostných previerok, ako aj upraviť používanie pojmov a inštitútov tak, aby zohľadňovali vyvíjajúcu sa prax,“ doplnili.

Predkladateľ skonštatoval, že legislatíva v súčasnosti okrem iného neobsahuje dostatočnú úpravu týkajúcu sa využitia mnohých inštitútov, ktoré obsahuje správny poriadok v rámci administratívneho konania. „Je potrebné prehodnotiť pojmy tak, aby nenavádzali na rozdielny výklad. Mnohé právne predpisy, na ktoré zákon odkazuje, prešli zmenami, ktoré nie sú v tomto právnom predpise reflektované a spôsobujú aplikačné problémy,“ spresnili.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu do 18. augusta 2021.