Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Nicholsonová a Šimečka: Je dobré, že EP podporil protesty Bulharov

Lucia Ďuriš Nicholsonová, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ďuriš Nicholsonová uviedla, že Európska prokuratúra bude mať na starosti aj prípady spojené s podvodmi v súvislosti s eurofondami, ku ktorým podľa uznesenia EP dochádza aj v Bulharsku.

Brusel 8. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok prijali rezolúciu o situácii v Bulharsku, kde tisícky občanov opakovane protestujú proti rozsiahlej korupcii napojenej na najvyššie vládne štruktúry. Rezolúciu podporili aj viacerí slovenskí europoslanci.

Poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) pripomenula, že súčasná bulharská vládnuca strana GERB patrí do tábora Európskej ľudovej strany (EPP), najvplyvnejšej v europarlamente, zatiaľ sa však hlásila k dodržiavaniu zásad právneho štátu i k podmienenosti čerpania eurofondov.

"To, že Bulhari sú v uliciach a protestujú proti korupčníkom, ktorých majú vo vláde a protestujú proti rozoberaniu právneho štátu a proti generálnemu prokurátorovi, ktorý je tiež podozrivý z korupcie, to sú veci, pri ktorých by mal Európsky parlament odvolávajúci sa na nejaké princípy a hodnoty, pomôcť. A nevieme to urobiť inak ako uznesením," konštatovala Ďuriš Nicholsonová. Dodala, že Európska prokuratúra (EPPO), ktorá by mala začať fungovať v novembri tohto roku, bude mať na starosti aj prípady spojené s podvodmi v súvislosti s eurofondami, ku ktorým podľa uznesenia EP dochádza aj v Bulharsku.

K situáciu v Bulharsku sa vyjadril aj europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE), ktorému v stredu v EP s podporou veľkej väčšiny zákonodarcov prešiel návrh legislatívneho uznesenia o vytvorení nástroja na ochranu demokracie, právneho štátu a základných práv. Konštatoval, že nielen Maďarsko a Poľsko sú z hľadiska porušovania demokracie a korupcie "problémové štáty". "Bulharsko je iba ďalší a pomerne vypuklý prípad. Tisíce ľudí protestujú, pretože po dlhé roky vládni politici, najmä tí pravicoví, kryli oligarchov, kradli eurofondy a tvárili sa, že im sa nič nemôže stať. Nič sa nikdy nevyšetrilo," povedal Šimečka.




Naznačil, že v prípade Bulharska je istá podobnosť so Slovenskom z obdobia predošlých ľavicových vlád. Ani v Bulharsku, kde sa prevalilo veľké množstvo korupčných škandálov a mnohé z nich súvisia s eurofondmi, sa takmer nijaký prípad vysokej korupcie nedostal pred súd a Bulharom došla trpezlivosť a žiadajú spravodlivosť a politiku bez korupcie.

"Je dobré a zdravé, že Európsky parlament ako predstaviteľ európskeho ľudu a európsky demokraticky zvolený orgán sa zaoberá situáciou vo svojich členských krajinách. Zaoberal sa situáciou na Malte, aj situáciou na Slovensku po vražde Jána Kuciaka. Je správne, že máme diskusiu aj o Bulharsku, Tá rezolúcia je tvrdá, ja ju podporujem," uviedol Šimečka.

EP musí byť podľa neho rovnako tvrdý na všetky členské krajiny, kde sa takéto veci dejú, či už ide o Bulharsko alebo Maďarsko a Poľsko. "Nedá sa povedať, že Európska komisia či Európsky parlament by si zasadli na Maďarov a Poliakov. Nie, musíme všetkým merať rovnakým metrom,".

spravodajca TASR Jaromír Novak