Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Žiadosť Smeru o jednotné hlasy za šéfa NKÚ má logiku, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák Foto: TASR/AP Photo

Pripomenul, že v doterajších hlasovaniach chýbalo 20 opozičných hlasov, keďže Smer-SD garantoval podporu svojich 10 zákonodarcov.

Bratislava 3. februára (TASR) – Požiadavka Smeru-SD, aby opozícia do jej posledného člena jednotne hlasovala za svojho nominanta na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), má podľa podpredsedu Smeru-SD Roberta Kaliňáka logiku.

Ako upozornil, vládna strana nebude opozícii asistovať pri hádkach, v ktorých pokračujú aj po páde predchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej. "Nebudeme predsa opozícii pomáhať," podčiarkol v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12. Dodal, že Smer-SD aj v budúcnosti očakáva, že ak príde s nominantom do NKÚ úzka skupina opozičných lídrov, ktorá má nulovú podporu vo vlastných stranách, tak celá opozícia musí hlasovaním ukázať, že za týmto kandidátom stojí.

Pripomenul, že v doterajších hlasovaniach chýbalo 20 opozičných hlasov, keďže Smer-SD garantoval podporu svojich 10 zákonodarcov. Poslanec za KDH Radoslav Procházka však tieto počty spochybnil, keďže, ako upozornil, išlo o tajné hlasovanie, kde sa nedá dokázať, či poslanci za Smer-SD konali tak, ako verejne deklarovali. "Nič perfídnejšie ako to, čo robí Smer vo vzťahu k predsedovi NKÚ, sa mu za toto volebné obdobie nepodarilo," podčiarkol.

Za nezmysel považuje, aby úplne všetci zástupcovia opozície hlasovali za navrhovaného nominanta. "Nemá to absolútne žiadnu oporu v ničom, ani v normálnej logike, ani parlamentnej kultúre. Slúži to len na to, aby tých ľudí, ktorí sa na to nechajú namotať, čiže niektorí lídri opozície, mohol premiér Robert Fico "vymáchať" v ich vlastnom blate," zdôraznil Procházka s tým, že on sa na tomto odmieta podieľať.

Diskutujúci sa dotkli tiež problematiky Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorý je od februára tohto roku bez šéfa. Na svojej aktuálnej schôdzi ho parlament nezvolil. Opozičný František Mikloško v tajnej voľbe neprešiel. Sociálni demokrati navrhovali Juraja Kalinu, ale deň pred rozhodovaním NR SR jeho nomináciu stiahli. Dôvod verejne neoznámili.

"Smer-SD dal Kalinu dole, lebo nie je dosť ľudácky," konštatoval Procházka. Ako pripomenul, Kalina má vyhranený, odôvodnený a historicky zargumentovaný názor na slovenský vojnový štát. "Kam sme sa to dostali, že strana, ktorá sa tvári na sociálno-demokratickú, dá dole človeka, lebo si myslí, že Tisov štát nebol v poriadku?" zamyslel sa.

Kaliňák mu oponoval, že to nie je pravda. Poznamenal, že súčasťou demokratickej spoločnosti je právo na zmenu názoru tak, ako to v tomto prípade spravil poslanecký klub sociálnych demokratov. Jediné, čo sa Kaliňák dozvedel, je, že Kalina o sebe podal nejaké správy, v ktorých nepovedal všetko.

Moderátorka relácie sa ho pýtala, či v Smere-SD existujú názory, ktoré uznávajú pozitíva slovenského vojnového štátu. "Ja žiadne pozitíva nevidím," podotkol. Na otázku, či sú nejakí jeho kolegovia v parlamente, keďže boli niektoré takéto stanoviská medializované, Kaliňák reagoval, že sa s poslaneckým klubom Smeru-SD stretáva iba obmedzene a túto tému s ním nepreberajú.