Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Kontrolóri registrujú za prvý polrok takmer 400 podnetov od občanov

Budova Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Vzhľadom na závažnosť informácií a problematiku časti podnetov sa vedenie úradu rozhodlo rozšíriť plán kontrol na tento rok. Zaradili tam audity obcí Pukanec, Lomnička, Žehra či Uhliská.

Bratislava 15. júla (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR registruje za prvý polrok takmer 400 podnetov od občanov. S prichádzajúcimi komunálnymi voľbami očakáva ich postupný nárast. TASR o tom informovala riaditeľka odboru internej a externej komunikácie NKÚ Zuzana Devera.

Verejnosť preferuje elektronickú formu podaní pred zasielaním listov. Polovicu podnetov dostáva úrad e-mailom. "Podobne ako minulý rok občania najčastejšie upozorňujú na nehospodárne nakladanie s peniazmi a majetkom v správe štátu, obcí a miest či samosprávnych krajov, na prevody a prenájmy majetku, na postup pri prideľovaní dotácií či zneužívanie právomocí verejných činiteľov, ako aj na porušovanie zákona o verejnom obstarávaní a nedodržiavanie infozákona," priblížili kontrolóri s tým, že ide o 80 percent všetkých podnetov.

NKÚ druhý rok po sebe eviduje nízky počet anonymných podaní, ktoré sa pohybujú na úrovni menej ako desať percent. "To, že sa ľudia neboja ísť s kožou na trh, je prejavom ich dôvery v národnú autoritu," povedal predseda úradu Ľubomír Andrassy. Dodal, že NKÚ chráni identitu oznamovateľov.

Vzhľadom na závažnosť informácií a problematiku časti podnetov sa vedenie úradu rozhodlo rozšíriť plán kontrol na tento rok. Zaradili tam audity obcí Pukanec, Lomnička, Žehra či Uhliská. Na základe podnetov kontrolóri preverujú aj Košický samosprávny kraj a správu ciest tohto kraja, na ktorých činnosť upozornilo spolu 12 podnetov. Kontrolóri sa pozrú aj na hospodárenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry, Národnej diaľničnej spoločnosti a dvoch štátnych záchraniek.

Občania sa v podnetoch sťažujú na nečinnosť hlavných kontrolórov obcí a miest. Tí majú byť podľa NKÚ prvou inštanciou kontroly nielen zákonnosti, ale aj hospodárnosti či efektívnosti využívania verejných financií a samosprávneho majetku. "Vnútorná kontrola musí byť schopná identifikovať riziká, popísať situácie, keď sa verejní činitelia môžu dopúšťať trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku alebo zneužívania zákonných právomocí," vysvetlil Andrassy. Úrad už má podnety od niektorých kontrolórov samospráv, ktorí upozorňujú na nekalé konanie starostov či primátorov. Oproti minulým rokom ide podľa NKÚ o novinku.

Úrad pripomína, že v prípade zistenia porušenia zákona či nehospodárneho nakladania s majetkom sa môžu kontrolóri či poslanci zastupiteľstva priamo obrátiť na príslušnú prokuratúru. "Do úvahy pripadá aj podanie trestného oznámenia pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa či porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku starostom či primátorom," poukázal.

Slováci sa obracali na NKÚ aj so žiadosťami o preverenie výberu koncesionárskych poplatkov RTVS. Požadovali kontrolu zrušených spojov v obciach či nečinnosti stavebných úradov, prieťahov pri stavebných konaniach a vydaní správnych rozhodnutí. Pozemkové spoločenstvá chceli skontrolovať výrub stromov. "Takýchto podaní je približne pätina, sú však nad rámec zákonných kompetencií úradu. V prvom polroku 2022 takto verejnosť požadovala napríklad stanoviská k predaju pozemkov v správe štátu alebo posudky k predajom majetku v obciach a mestách," uviedol úrad.