Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

NKÚ a ZMOS chcú zmenu zákona o verejnom obstarávaní

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík. Foto: TASR - Michal Svítok

Predstavitelia oboch inštitúcií sa dnes zhodli aj na tom, že chcú vo väčšej miere spolupracovať pri výkonnostnej kontrole originálnych a prenesených kompetencií na miestne samosprávy.

Bratislava 3. februára (TASR) – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) apelujú na zmenu zákona o verejnom obstarávaní. Na potrebe novely tejto právnej normy sa na dnešnom stretnutí v Bratislave zhodli predsedovia oboch inštitúcií, Karol Mitrík (NKÚ) a Michal Sýkora (ZMOS).

Obaja predsedovia na stretnutí skonštatovali, že súčasné znenie zákona vyvoláva veľa otáznikov v súvislosti s efektívnym a hospodárnym využívaním verejných financií. "Nová právna norma by mala v sebe zohľadniť štandardy, ktoré sa využívajú v rámci Európskej únie a proces obstarávania robia nielen transparentným, ale aj vykonateľným v reálnom čase," zdôraznil Mitrík.

Predstavitelia NKÚ a ZMOS sa na dnešnom stretnutí takisto zhodli na tom, že chcú vo väčšej miere spolupracovať pri výkonnostnej kontrole originálnych a prenesených kompetencií na miestne samosprávy. Zároveň chcú podrobnejšie sledovať reálny objem financií tečúcich zo štátneho rozpočtu do obcí a miest určených na výkon prenesených kompetencií. NKÚ zároveň vytvára analytický tím, ktorého úlohou bude vyhodnocovať zistenia kontrolórov.

"NKÚ je jedinou inštitúciou v krajine, ktorá dokáže získavať empirické údaje o financovaní, hospodárnosti a efektívnosti na úrovni samospráv," vysvetlil Mitrík. Podľa predsedu ZMOS-u sú zistenia NKÚ prínosom aj pre samosprávy. "Tieto zistenia a závery z kontrol prispievajú k modernizácii a zefektívňovaniu procesov na úrovni miest a obcí," uviedol Sýkora.