Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zákon o štátnom občianstve nebude nikoho diskriminovať, tvrdí Kaliňák

Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalým občanom SR, ktorí majú trvalý pobyt v inom štáte vrátane Maďarska, a v dôsledku prijatia štátneho občianstva tejto krajiny prišli o slovenské, prinesie novela možnosť získať ho znovu.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Jednou z prvých piatich legislatívnych noriem, ktoré vypracuje Ministerstvo vnútra (MV) SR potom, ako vláde vysloví dôveru Národná rada (NR) SR, bude novela zákona o štátnom občianstve.

Pripravená bude tak, aby nediskriminovala žiadneho zo slovenských občanov, ktorí získajú občianstvo iného štátu. Pre TASR to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Reagoval tým na slová maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna, podľa ktorého Maďarsko urobí medzinárodné právne kroky, ak slovenské občianstvo zoberú iba tým občanom, ktorí získali maďarské.

Podľa Kaliňáka sa pravidlo, podľa ktorého si slovenský občan, ktorý získa občianstvo iného štátu, bude môcť ponechať aj slovenské, nebude odvíjať od toho, v ktorom štáte druhé občianstvo získal, ale od spôsobu jeho nadobudnutia.

"Tí, ktorí získajú občianstvo inej krajiny na základe trvalého pobytu v tomto štáte, nestratia slovenské," vyhlásil minister vnútra. Dodal, že inštitút trvalého pobytu vyjadruje celý rad väzieb, ktoré slovenský občan v inom štáte nadobudne. Dokonca je bežné, že pri prihlasovaní na trvalý pobyt v inom štáte od občana táto krajina požaduje potvrdenie o tom, že vo svojej materskej krajine si trvalý pobyt zrušil.

Naďalej však bude platiť, že občan, ktorý nadobudne občianstvo iného štátu bez toho, aby v ňom mal trvalý pobyt, slovenské občianstvo stratí.

Pre bývalých občanov Slovenskej republiky, ktorí získali maďarské občianstvo na základe kontroverzného maďarského zákona o dvojakom štátnom občianstve, teda novela zmenu neprinesie.

Maďarský zákon totiž umožňuje prijať maďarské občianstvo aj tým ľuďom, ktorí tam nemajú trvalý pobyt a nikdy nežili v Maďarsku, avšak ich predkovia mali maďarský pôvod. Kaliňák argumentuje tým, že zákon sa bude rovnako vzťahovať na všetkých slovenských občanov, ktorí získajú akékoľvek občianstvo iného štátu bez toho, aby v ňom mali trvalý pobyt. Nebude teda riešiť iným spôsobom ľudí, ktorí získajú maďarské občianstvo a iným spôsobom ostatných.

Bývalým občanom SR, ktorí majú trvalý pobyt v inom štáte vrátane Maďarska, a v dôsledku prijatia štátneho občianstva tejto krajiny prišli o slovenské, prinesie novela možnosť získať ho znovu. "Budeme sa snažiť v novele ošetriť aj prípady ľudí, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí a stratili slovenské občianstvo," povedal Kaliňák s tým, že táto možnosť bude viazaná na žiadosť dotknutej osoby o znovuzískanie slovenského občianstva.

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok 16. apríla avizoval, že jeho kabinet chce novelizovať zákon o štátnom občianstve. Jeho aktuálne znenie plánuje opraviť tak, aby nepoškodzovalo občanov SR, ktorí dobrovoľne požiadajú o občianstvo inej krajiny, čím prídu o to slovenské.

"Ale vo vzťahu k Maďarsku musí tento zákon platiť ďalej," vysvetlil s tým, že ani Budapešť nezmenila svoju legislatívu o dvojakom občianstve, na ktorú slovenská novela zákona o štátnom občianstve reagovala ešte za jeho prvej vlády.