Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NR SR zatiaľ nevie vyčísliť škody, ktoré vznikli vytopením pracovní

Kancelárie v NR SR Foto: TASR/Ivan Majerský

Vytekajúcou vodou z vykurovacieho telesa bolo celkovo podľa jej slov priamo zasiahnutých šesť kancelárií na Západnej terase.

Bratislava 2. marca (TASR) - Kancelária Národnej rady SR zatiaľ nevie vyčísliť škody, ktoré vznikli pri vytopení poslaneckých kancelárií na Západnej terase Bratislavského hradu začiatkom februára.

Zasiahnuté priestory treba najskôr vysušiť, vzniknuté škody odstrániť a až potom bude známa suma. Vyplýva to z vyjadrení Jany Verbichovej z Kancelárie Národnej rady SR.

Vytekajúcou vodou z vykurovacieho telesa bolo celkovo podľa jej slov priamo zasiahnutých šesť kancelárií na Západnej terase. "Prvé poschodie, prízemie a časť prislúchajúcich chodbových priestorov. Išlo o podlahy, stropy a steny. Vzlínajúca voda z chodieb zasiahla približne sedem ďalších priestorov. Počítače, televízory a iná elektronika sa vysúšajú, nie sú hlásené vážnejšie škody," konkretizovala.

K havárii bol privolaný pracovník poisťovacej firmy, ktorý spísal škody. Tie sa budú postupne odstraňovať. "Až na základe dokladov o opravách budeme vedieť vyčísliť vzniknuté škody. Teraz prebieha vysúšanie priestorov, ktoré bude podľa priebežných meraní vlhkosti trvať až pokiaľ vlhkosť neklesne na 20 - 30 percent," uviedla Verbichová. Dodala, že odstraňovanie škôd na stavebných konštrukciách bude nasledovať až po vysušení. "Predpoklad je, že do konca mája 2013," doplnila.

Väčšina kancelárií je podľa nej schopná užívania. "Najväčšie škody sú na prízemí v troch kanceláriách, kde sme zatiaľ presťahovali jednu pani poslankyňu, ktorá o to požiadala. Ostatných budeme riešiť individuálne v závislosti od možnosti uviesť kancelárie do užívateľného stavu," uzavrela.