Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Krúpa označil PVV za sloh plný balastu a protichodných vyjadrení

Na snímke poslanec Juraj Krúpa (SaS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave 14. novembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kritizoval výmeny šéfov národných parkov a zásahy do financovania mimovládneho sektora.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Programové vyhlásenie vlády (PVV) je plné kontroverzií a balastu, je málo ambiciózne z pohľadu zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky. Skonštatoval to poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS) počas diskusie v parlamente. V predloženom programe podľa neho nie sú pomenované ambície, ktoré vláda už naznačila svojím konaním. Hovorí o snahe ovládnuť RTVS či zastrašovať policajtov a robiť čistky, ale aj o negatívnych zásahoch v oblasti kultúry aj ochrany prírody.

"Je to niečo ako slohová práca plná vaty, balastu a protichodných vyjadrení," opísal Krúpa vládny program. V súvislosti s bezpečnostnou a zahraničnou politikou sa obáva ústupu Slovenska z pozície rešpektovaného a akceptovaného partnera v rámci Európskej únie a NATO. Skonštatoval, že naši zahraniční partneri si urobia názor podľa krokov vlády a uvidia zmenu v orientácii Slovenska. Vo vládnom programe mu chýbajú aj zmienky týkajúce sa kyberpriestoru, pričom upozornil na hybridné hrozby.

Krúpa kritizoval aj doterajšie kroky novej vlády. Hovorí o čistkách v polícii a o zásahoch do súdnej moci, pričom poukázal na zmeny v Súdnej rade. Upozornil aj na snahu o ovládnutie RTVS. Dochádza podľa neho tiež k obmedzovaniu slobody v kultúre, a to "zakazovaním podľa ideologických predstáv nového a nekultúrneho vedenia ministerstva kultúry". Kritizoval výmeny šéfov národných parkov a zásahy do financovania mimovládneho sektora.