Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

O dve miesta v Rade pre mediálne služby sa uchádza desať kandidátov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kandidátmi sú György Batta, Ján Dianiška, Ján Füle, Mojmír Mamojka, Zoltán Pék, Juraj Rybanský, Ivan Sečík, Milan Sedláček, Nataša Slavíková a Adam Valček.

Bratislava 15. februára (TASR) - O dve miesta v Rade pre mediálne služby (RpMS) na šesťročné funkčné obdobie sa uchádza desať kandidátov. Splnenie potrebných zákonných podmienok a náležitostí u všetkých z nich skonštatoval na štvrtkovom rokovaní Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Zároveň ich navrhol pre voľbu v pléne parlamentu.

Kandidátmi sú György Batta, Ján Dianiška, Ján Füle, Mojmír Mamojka, Zoltán Pék, Juraj Rybanský, Ivan Sečík, Milan Sedláček, Nataša Slavíková a Adam Valček.

Výbor odporučil Národnej rade, aby zvolila dvoch členov RpmS na šesťročné obdobie, pričom ich mandát začne plynúť dňom zvolenia. "V prípade, ak nebude zvolený potrebný počet kandidátov, do opakovanej voľby postupujú všetci navrhnutí kandidáti, ktorí neboli zvolení," dodáva výbor v schválenom uznesení.

RpMS je orgánom štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou, ktorý vykonáva dohľad nad dodržiavaním právnych predpisov upravujúcich vysielanie, retransmisiu, poskytovanie audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie a poskytovanie platforiem na zdieľanie obsahu. Rada ma deväť členov, ktorých volí a odvoláva Národná rada SR po verejnom vypočutí kandidátov. Členovia rady si spomedzi seba volia predsedu a podpredsedu rady.