Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci odmietli zámer SaS otvoriť trh s učebnicami

Na snímke poslanec Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Štefan Puškáš

Trh s učebnicami sa podľa návrhu SaS neotvorí. Novelu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení totiž parlament v utorok odmietol.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Trh s učebnicami sa podľa návrhu SaS neotvorí. Novelu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení totiž parlament v utorok odmietol. Branislav Gröhling (SaS) chcel právnou normou dosiahnuť, aby si školy mohli učebnice vyberať.

Poslanec tvrdil, že SR v súčasnosti ako jedna z posledných štyroch krajín Európy nemá otvorený trh s učebnicami. "Vo výchovno-vzdelávacom procese je možné používať len učebnice so schvaľovacou doložkou, ktoré sú financované štátom alebo učebnice s odporúčacou doložkou, ktoré štát nemá povinnosť financovať," uviedol poslanec v dôvodovej správe k návrhu novely zákona s tým, že pokiaľ majú školy o takéto učebnice záujem, vo väčšine prípadov si ich zakúpia z vlastných finančných prostriedkov.

Cieľom zmeny koncepcie vo vydávaní, obstarávaní a používaní učebníc v školách malo byť úplne otvorenie trhu s učebnicami. "Školy si budú môcť vybrať zo všetkých kníh, ktorým bola Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, prípadne Ministerstvom zdravotníctva SR udelená odporúčacia doložka," vysvetľoval Gröhling. Návrh zákona mal zároveň za cieľ zabezpečiť, aby školy pri svojom výbere učebníc neboli ovplyvňované zdrojom ich financovania, nakoľko sa finančné prostriedky určené na zakúpenie učebníc stanú súčasťou normatívneho príspevku na žiaka.