Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Predseda parlamentu a vláda budú udeľovať nové štátne ceny

Predseda parlamentu Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Plénum Národnej rady SR dnes odsúhlasilo návrh zákona o ich zriadení z dielne poslancov Smeru-SD.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Predseda parlamentu a vláda budú udeľovať nové štátne ceny. Ide o Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana a Štátnu cenu Alexandra Dubčeka. Plénum Národnej rady SR dnes odsúhlasilo návrh zákona o ich zriadení z dielne poslancov Smeru-SD.

Činy a aktivity jednotlivcov alebo kolektívov, ktoré boli mimoriadne prínosné pre rozvoj jednotlivých sfér spoločenského, kultúrneho a ekonomického života na Slovensku, budú oceňované Štátnou cenou Alexandra Dubčeka.

Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana bude odovzdávať predseda parlamentu občanom za ich mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti na Slovensku.

Vláda bude cenu udeľovať na návrh poradného orgánu, predseda parlamentu na základe návrhu ústavnoprávneho výboru. Laureáti oboch cien získajú aj finančnú odmenu vo výške 25-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Šéf klubu OĽaNO Richard Vašečka sa pokúsil znížiť sumu ocenenia na päťnásobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve, ale neuspel. Ondrej Dostál z klubu SaS zas upozorňoval na možnú protiústavnosť zákona, keďže štátne vyznamenania môže udeľovať iba prezident SR. Dušan Jarjabek (Smer-SD) reči o protiústavnosti odmietol.