Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenské súdy dostali 881 žiadostí o odsúhlasenie odposluchov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Policajný zbor podal celkovo 618 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie ITP, pričom súdy odobrili 598 z nich a 20 zamietli.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Krajské súdy a Špecializovaný trestný súd dostali v prvom polroku 2017 spolu 881 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP). Vyhoveli 861 žiadostiam a 20 ich zamietli. Vyplýva to zo správy Výboru NRSR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia ITP za prvý polrok 2017, ktorú dnes poslanci vzali na vedomie.

Žiadosti o vydanie súhlasu na použitie ITP predkladali Policajný zbor SR, Kriminálny úrad finančnej správy, Slovenská informačná služba, Vojenské spravodajstvo a Zbor väzenskej a justičnej stráže.

Policajný zbor podal celkovo 618 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie ITP, pričom súdy odobrili 598 z nich a 20 zamietli. Kriminálny úrad finančnej správy dal celkovo 49 žiadostí a súdy odsúhlasili všetky. Zbor väzenskej a justičnej stráže nepodal za prvý polrok 2017 žiadnu žiadosť o vydanie súhlasu na použitie ITP.

Zo správy tiež vyplýva, že súdy nemajú poznatky o tom, či informácie získané použitím ITP boli použité ako dôkaz v trestnom konaní. "Súdy príslušné na rozhodovanie o žiadostiach na použitie ITP nezistili v I. polroku 2017 nezákonné použitie ITP," uvádza sa ďalej v správe.

Poslanci vzali na vedomie aj ďalšie správy o stave použitia ITP, ktoré ale nie sú verejné.