Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Ústavnoprávny výbor k rozhodnutiam Žilinku po zrušení ÚŠP neotvorili

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Koalícia podľa podpredsedu ústavnoprávneho výboru Ondreja Dostála (SaS) odmieta, aby si výbory plnili svoju kontrolnú funkciu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR, na ktorom mal generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vysvetľovať pochybnosti súvisiace s jeho rozhodnutiami po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), neotvorili. Nebol uznášaniaschopný.

"Tento výbor som inicioval, aby mal generálny prokurátor Maroš Žilinka šancu vysvetliť pochybnosti, ktoré sa spájajú s jeho rozhodnutiami ohľadom zrušenia ÚŠP," reagoval člen výboru a poslanec opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Branislav Vančo.

Zváži opätovný návrh na zvolanie výboru. "Druhá možnosť, ktorú sme už predbežne začali riešiť, je vykonanie poslaneckého prieskumu na Generálnej prokuratúre," povedal.

Hovoril o spoločnom záujme vládnej koalície a Žilinku na tom, aby mal generálny prokurátor kontrolu nad všetkými vyšetrovaniami. Kritizoval, že koaliční poslanci nie sú ochotní otvárať výbory iniciované opozíciou.

Koalícia podľa podpredsedu ústavnoprávneho výboru Ondreja Dostála (SaS) odmieta, aby si výbory plnili svoju kontrolnú funkciu. Generálny prokurátor sa podľa jeho slov od začiatku správa ako spojenec Smeru-SD a neskôr aj Hlasu-SD.

"Generálny prokurátor SR, tak ako aj v minulosti, nebude reagovať na ničím nepodložené invektívy politikov," uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Podpredseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) zdôvodnil svoju absenciu absolvovaním dohodnutého stretnutia. "Žiaden problém podľa mňa pri činnosti Generálnej prokuratúry pri zrušení ÚŠP nie je," zdôraznil.

Parlament rozhodol o zrušení ÚŠP k 20. marcu. Prokurátorov bývalého ÚŠP zaradili na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry SR. Zrušenie ÚŠP bolo súčasťou schválenej zmeny trestných kódexov.