Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Všeobecní lekári budú v ambulanciách viac

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zmenu prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválili poslanci. Ministerstvo zdravotníctva pôvodne navrhlo, aby praktickí lekári ambulovali minimálne 30 hodín týždenne.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Všeobecní lekári budú ordinovať viac. Po novom majú byť v ambulancii pre pacientov k dispozícii minimálne 35 hodín, z toho najmenej dvakrát do 15.00 h. Zmenu prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválili poslanci.

Ministerstvo zdravotníctva pôvodne navrhlo, aby praktickí lekári ambulovali minimálne 30 hodín týždenne, z toho dvakrát mali byť v ambulancii do 14.00 h. Poslanci však schválili aj pozmeňujúci návrh zdravotníckeho výboru, ktorý hodiny rozšíril. Lekári tak budú ordinovať 35 hodín s tým, že najmenej dvakrát za týždeň lekár bude ordinovať do 15.00 h.

"Ako keby sa týždenne zobralo sedem hodín z neskorších hodín a pridalo sa päť hodín do dňa," ozrejmil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD). Poslanci totiž odobrili aj skrátenie ambulantných pohotovostí do 22.00 h. Pacientom to má umožniť navštíviť lekára počas dňa, aby nemusel vyhľadávať ambulantnú pohotovosť. Cieľom je zlepšiť dostupnosť starostlivosti všeobecných lekárov.

"Nemožno všetkých hádzať do jedného vreca, ale prax ukázala, že sa vyskytli prípady, keď praktickí lekári neboli pacientom k dispozícii v ambulanciách už o 12.00 h napoludnie, a preto šli ľudia v podvečerných hodinách na pohotovosť," povedal Drucker.

Novela zákona rieši aj prípady, keď z objektívnych príčin lekár stanovený rozsah nemôže dodržať. "Samosprávnym krajom dávame zároveň možnosť schváliť aj menší rozsah ordinačných hodín v prípadoch hodných osobitného zreteľa. Takýto prípad je napríklad ten, kedy by bolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v oblastiach, kde je len jeden lekár vo viacerých zdravotných obvodoch. Dôvodom môže byť aj vek alebo zdravotný stav lekára, na základe ktorého nemôže poskytovať zdravotnú starostlivosť v uvedenom plnom rozsahu,“ vysvetlil minister.

Lekári s predĺžením ordinačných hodín všeobecných lekárov nesúhlasia. Odmietli ho Slovenská komora lekárov (SLK), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR aj Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL). Zmeny, ktoré sa pripravili "bez vedomia" lekárov, sú podľa prezidenta SLK Mariana Kollára lekárskou obcou vnímané veľmi negatívne.