Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

NS SR sa musí znova zaoberať odvolaním Jána J. v kauze CT prístrojov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Skutok spočíval v obstaraní dvoch tomografických prístrojov CT pre dve nemocnice v Žilinskom kraji.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Najvyšší súd SR sa bude musieť opätovne zaoberať odvolaním exšéfa odboru vnútornej správy Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jána J. v kauze obstarávania CT prístrojov. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia dovolacieho senátu Najvyššieho súdu (NS) SR. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Dovolací senát vo štvrtok zrušil vlaňajší rozsudok Najvyššieho súdu, ktorým bol Ján J. odsúdený na päť rokov väzenia. "Dôvodom zrušenia rozsudku bola skutočnosť, že súd sa v ňom nevysporiadal so znaleckým posudkom predloženým obvineným v odvolacom konaní ako podstatným dôkazom, čím došlo k zásadnému porušeniu práva na obhajobu obvineného. V ďalšom konaní sa bude musieť odvolací súd s týmto dôkazom riadne vysporiadať a opätovne vo veci rozhodnúť," priblížila hovorkyňa.

Najvyšší súd tak musí opätovne rozhodnúť o odvolaní, ktoré obžalovaný podal proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu z júla 2020. Ján J. bol vtedy uznaný za vinného zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a dostal sedemročný trest väzenia.

Skutok spočíval v obstaraní dvoch tomografických prístrojov CT pre dve nemocnice v Žilinskom kraji. Jána J. podľa Úradu špeciálnej prokuratúry na možnosť zneužitia ním nastavených kritérií upozorňovali zamestnanci dotknutých nemocníc aj právnik samosprávneho kraja.

Samosprávny kraj mal podľa prokuratúry v dôsledku zmanipulovaného verejného obstarávania podpísať zmluvy o dodaní dvoch počítačových tomografov, ako aj pozáručného servisu k nim, za ktorý zaplatil v priebehu piatich rokov viac finančných prostriedkov, než za rovnaké plnenie ponúkal v obstarávaní druhý neúspešný uchádzač.