Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

O prípad kontroly v Privatbanke sa ešte R. Kaliňák nezaujímal,

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR

"Nič o nej neviem," podotkol lpo dnešnom rokovaní vlády s tým, že pravdepodobne sa tak skoro o to ani zaujímať nebude, keďže ide o záležitosť orgánov činných v trestnom konaní.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa zatiaľ nezaujímal o prípad kontroly v Privatbanke, ktorú vlastní investičná skupina Penta.

"Nič o nej neviem," podotkol po dnešnom rokovaní vlády s tým, že pravdepodobne sa tak skoro o to ani zaujímať nebude, keďže ide o záležitosť orgánov činných v trestnom konaní, ktorým nevstupuje do kompetencií. "Ak bude záujem Prezídia Policajného zboru ma informovať o tejto otázke, pretože ju budú považovať za dôležitú, tak sa informovať budem," avizoval Kaliňák.

Bývalý šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH) deň pred menovaním novej vlády, teda 3. apríla, zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že tohtoročná kontrola v Privatbanke opätovne odhalila vážne podozrenia z neobvyklých transakcií. Finančná polícia zaznamenala dva prípady, kedy súkromná banka nenahlásila podozrivé prevody peňazí v celkovej hodnote zhruba sedem miliónov eur.

V prvom prípade išlo o prevod troch miliónov eur zo zahraničia na účet súkromnej osoby za údajný obchod s cennými papiermi, ktorý sa uskutočnil v jednom z daňových rajov. Druhý prípad sa týkal takmer štvormiliónovej transakcie, ktorá bola pripísaná z daňového úradu Bratislava I a vymykala sa povahe a rozsahu podnikateľskej činnosti dotknutého klienta Privatbanky.

Polícia sa do nej s kontrolou vrátila krátko po tom, ako Lipšic vo februári informoval médiá o podozreniach z prania špinavých peňazí zistených pri previerke v prvom polroku 2011. Banka vlani dostala za zistené nedostatky pokutu 15.000 eur. Podľa vyšetrovateľov si totiž nesplnila povinnosť nahlásiť neobvyklé toky peňazí. Navyše v 248 prípadoch nevyhotovila písomné záznamy o nahlásených obchodných operáciách. Privatbanka sa vtedy bránila tým, že spomínané transakcie sa interne preverovali a boli vyhodnotené ako obvyklé.

Lipšic avizoval, že bude po výmene vlády pozorne sledovať, ako bude prípad vyšetrovať rezort pod vedením jeho nástupcu.