Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Organizácie žiadajú obnovenie dotačnej výzvy na podporu ľudských práv

Na snímke Juraj Rizman. Foto: TASR - Dano Veselský

Signatári petície upozorňujú, že s nástupom novej vlády vnímajú odklon od zásadných tém ochrany ľudských práv, slobody a demokracie.

Bratislava 21. februára (TASR) - Občianske organizácie žiadajú obnovenie dotačnej výzvy na podporu ľudských práv. Organizácia Post Bellum v spolupráci s predstaviteľmi takmer 80 občianskych organizácií preto rozbehla petíciu, ktorú za necelý deň podpísalo vyše 1700 občanov. TASR informoval riaditeľ komunikácie a vzťahov s verejnosťou Post Bellum Juraj Rizman.

"Po tom, čo minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) tento týždeň nečakane zrušil jedinú štátnu dotačnú výzvu na ochranu ľudských práv, hrozí, že SR v tomto roku nepodporí žiadne projekty organizácií občianskej spoločnosti, cirkevných organizácií, škôl a samospráv zamerané na predchádzanie diskriminácii, rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu. To podľa signatáriek a signatárov petície predstavuje vážny problém, keďže realizovanie podporených projektov v minulosti v mnohých oblastiach suplovalo nečinnosť štátnych orgánov tak doma, ako aj v zahraničí," uviedol Rizman. Pripomenul, že aktivitami podporenými výzvou sa Slovensko pravidelne pozitívne prezentovalo aj pred medzinárodnými organizáciami ako EÚ, Rada Európy či OSN.

Signatári petície upozorňujú, že s nástupom novej vlády vnímajú odklon od zásadných tém ochrany ľudských práv, slobody a demokracie. Vyzývajú vládu, aby prestala dehonestovať a útočiť na občiansku spoločnosť, čo vedie k ešte väčšej polarizácii rozdelenej spoločnosti.

Ministerstvo spravodlivosti SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia. Rezort sa ohradil voči mediálnym útokom a vyjadreniam, ktoré "podkopávajú spoluprácu rezortu s tretím sektorom". Pripomenul, že ministerstvo tento rok poskytlo žiadateľom - akreditovaným subjektom a intervenčným centrám - viac ako dva milióny eur na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov a špecializovanej pomoci obetiam trestného činu domáceho násilia.