Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Od nedele bude vstup do vojenských lesov voľný

Občania tak už nebudú na vstup potrebovať povolenie. Rezort obrany však upozorňuje, že naďalej platí povinnosť dodržiavať povinnosti a rešpektovať pravidlá, ktoré im zo zákona vyplývajú.

Bratislava 28. júna (TASR) - Vstup do vojenských lesov, ktoré sa nachádzajú na území vojenských obvodov Záhorie a Valaškovce bude už od nedele 1. júla voľný. Občania tak už nebudú na vstup potrebovať povolenie. Rezort obrany však upozorňuje, že naďalej platí povinnosť dodržiavať povinnosti a rešpektovať pravidlá, ktoré im z novely zákona o vojenských obvodoch vyplývajú.

"Ministerstvo obrany SR upozorňuje verejnosť, že vojenské lesy nie sú typickou turistickou oblasťou, ale vzhľadom na možný výskyt munície sú oblasťou so zvýšeným bezpečnostným rizikom," informuje tlačový odbor rezortu.

Aj po zmene zákona naďalej platí, že vstup do vojenských obvodov je zakázaný v čase, keď na jeho území prebiehajú vojenské cvičenia. Za porušenie tohto ustanovenia môže vinník zaplatiť pokutu do 500 eur. O konaní cvičení sa môžu ľudia informovať na obecnom úrade v obci susediacej s územím vojenského obvodu alebo na webe ministerstva obrany.

Verejnosť je tiež povinná poslúchnuť pokyny, ktoré vyplývajú z tabúľ a ďalších špeciálnych označení rozmiestnených na území vojenského obvodu. Rešpektovať musia ľudia aj pokyny osôb, ktoré zabezpečujú poriadok a bezpečnosť vo vojenskom obvode.

"Zakázané je napríklad aj manipulovať s nájdenými zbraňami, strelivom, výbušninami alebo ich časťami, vstupovať do uzavretých alebo ohradených častí vojenského obvodu a objektov obrannej infraštruktúry, zhotovovať nákresy, plány, fotografické zábery alebo filmové zábery objektov obrannej infraštruktúry alebo vykonávať činnosti, v dôsledku ktorých by vo vojenskom obvode vznikla škoda na majetku štátu," dodáva tlačový odbor ministerstva obrany.