Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Odborníčka: Osteoporóza sa týka aj detí, dôležitá je správna výživa

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Osteoporóza sa u detí najčastejšie spája s inou chorobou. Vyskytnúť sa môže napríklad pri Crohnovej chorobe, anorexii či onkologických ochoreniach.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Osteoporóza sa týka aj detí. Až 90 percent budovania kostného tkaniva a kostry totiž prebieha v detskom veku a adolescencii. Rodičia by preto mali dbať na správnu výživu s dostatkom vápnika, fosforu a vitamínu D a pohyb. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedla prednostka Detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb Bratislava Ľudmila Podracká.

"To, aký základ kostnej hmoty v detskom veku získate, to si nesiete aj do dospelosti," vysvetlila Podracká. Vyzvala preto rodičov, aby nepodliehali rôznym diétam a trendom v stravovaní, ktoré ukracujú deti o dôležité vitamíny a minerálne látky. Vplyv vonkajších faktorov je podľa nej 20 až 40 percent.

Osteoporóza sa môže prejaviť už v detstve. "Ak sú opakované zlomeniny alebo zlomeniny dlhých kostí, ktoré nie sú vysvetliteľné nejakým úrazom, také dieťa určite patrí do rúk lekára, ktorý sa zaoberá aj kostným zdravím," upozornila.

Osteoporóza sa u detí najčastejšie spája s inou chorobou. Vyskytnúť sa môže napríklad pri Crohnovej chorobe, anorexii či onkologických ochoreniach.

Najpoužívanejšou metódou na meranie kostnej hustoty (denzity) je denzitometria. Ide o krátke vyšetrenie, výhodami je neinvazívnosť a nízka radiačná dávka.

Osteoporóza sa prejavuje úbytkom kostnej hmoty, čím narúša štruktúru kostí a tie sa stávajú krehkejšie. Dochádza preto k častým zlomeninám. Postihuje prevažne starších ľudí, vyskytnúť sa však môže v akomkoľvek veku. Samotné ochorenie nebolí, preto ju často nazývajú aj "tichý zlodej kostí".