Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Odborom vadí, že vláda uprednostnila futbalové štadióny pred školami

V Ilustračné foto TASR

Argumentáciu školskí odborári podopreli aj fotografiami súčasného stavu slovenských škôl. Na nich sú zobrazene budovy pomaľované grafity, opadávajúca omietka či zatekajúce stropy.

Bratislava 2. marca (TASR) - Nové školské odbory (NŠO) protestujú proti zámeru vlády financovať modernizáciu a výstavbu futbalových štadiónov. Prekáža im, že kabinet prijal rozhodnutie o vyčlenení miliónov eur v období, keď argumentuje, že nemá peniaze na zvýšenie platov učiteľov.

"NŠO dôrazne protestujú proti financovaniu výstavby futbalových štadiónov v čase, keď nie sú financie na školstvo, v čase, keď je potrebné zabezpečiť kvalitných učiteľov do škôl a vytvorenie podmienok pre ich primeranú existenčnú a spoločenskú úroveň, kvalitné vybavenie škôl pre zlepšenie podmienok a úrovne vzdelávania našich detí, a tým zabezpečiť kvalitnú budúcnosť nášho národa a štátu," uviedol dnes v stanovisku pre médiá šéf NŠO Ľudovít Sebelédi. Podotkol pritom, že podpora športu mládeže by sa mala začínať v školách, nie na štadiónoch.

Svoju argumentáciu školskí odborári podopreli aj fotografiami súčasného stavu slovenských škôl. Na nich sú zobrazene budovy pomaľované grafity, opadávajúca omietka či zatekajúce stropy.

Rezort školstva, ktorý má v kompetencii aj šport, však rozhodnutie bráni. Jeho hovorca Michal Kaliňák pripomína, že zámer modernizácie a rekonštrukcie sa týka 21 ihrísk. V praxi teda podľa neho nepôjde iba o futbalové štadióny, ale o športoviská, ktoré budú multifunkčné.

"Budú otvorené aj športovej mládeži, ktorá študuje na základných a stredných školách a ktorá bude môcť na týchto bezpečných štadiónoch organizovať svoje mestské a miestne ligy či regionálne kolá rôznych športových olympiád. Vytvorí sa teda priestor nielen pre profesionálny futbal, ale aj pre multifunkčné využitie v rámci športových a kultúrnych podujatí pre širokú verejnosť," konštatoval Kaliňák.